Fikse stijging nettowinst voor Mondelez

Fikse stijging nettowinst voor Mondelez

Fikse stijging nettowinst voor Mondelez
Shutterstock

Dankzij een sterk vierde kwartaal, met name in Europa en Latijns-Amerika, is Mondelez er alsnog in geslaagd de verwachtingen waar te maken. De wereldleider in snacks zag zijn jaaromzet afklokken op 25,9 miljard dollar en zijn winst met driekwart stijgen.

 

Sterke groei in Europa

De maker van koekjes (LU, Oreo, BelVita), chocolade (Milka, Côte d’Or, Toblerone) en kauwgum (Trident) zag zijn omzet in het vierde kwartaal met 2,9% stijgen tot 6,966 miljard dollar, zo’n 5,6 miljard euro: een sterke groei waarbij Europa (+5%) en Latijns-Amerika (+4,2%) het voortouw namen. Op de Noord-Amerikaanse markt heeft Mondelez te kampen met een groeiende trend richting gezondere snacks en ging de omzet 0,6% achteruit.

 

Over heel 2017 klokte de omzet af op 25,896 miljard dollar of zo’n kleine 21 miljard euro: dat is omzeggens even veel (-0,1%) als vorig jaar, al was er organisch wel een groei met +0,9%. Als verklaring voor de eerder matige groei verwijst het management onder meer naar de wereldwijde cyberaanval met de “Petya”-malware, waarvan Mondelez (en nog tal van andere multinationals) vorige zomer het slachtoffer werden. Die aanval speelde de levering en facturatie serieus parten, klinkt het. In onze regio steeg de jaaromzet van Mondelez nog met 0,4%, in Amerika was er een terugval met 2,3%.

 

2,92 miljard dollar winst

Mondelez zag zijn nettowinst het voorbije jaar met driekwart stijgen (+76,1%) tot 2,92 miljard dollar of zo’n 2,35 miljard euro. De groep is erin geslaagd de kosten met 9,6% te drukken en kreeg van president Trump een mooi cadeau: de recente belastingverlaging in de Verenigde Staten leverde de groep zo’n 53 miljoen dollar op.

 

Voor 2018 mikt Mondelez, sinds november geleid door de Belg Dirk Van de Put, op een organische groei van 1 tot 2%: alleszins beter dus dan de +0,9% van het voorbije jaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

2017 was recordjaar voor Miko

23/03/2018

De koffie- en kunststoffengroep Miko heeft er naar eigen zeggen een recordjaar opzitten. Zo wist het ondanks een zware vergelijkingsbasis toch een omzetstijging te bewerkstelligen. Ook de winst maakte een kleine groei door.

Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Hornbach groeit boven de vier miljard euro omzet

23/03/2018

De Duitse bouwmarktketen Hornbach haalde in zijn vorige boekjaar, dat 28 februari afliep, meer dan vier miljard euro omzet. De totale omzetgroei bedroeg 5,1%: in Nederland was er dubbelcijferige groei, de Duitse thuismarkt stagneert.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Back to top