Filet Pur: Proficiat, Jeff!

Filet Pur: Proficiat, Jeff!
Shutterstock

Retailers die hun eigen winkels overbodig willen maken, wat moeten we daar nu eigenlijk van denken? Net hetzelfde als van pizza’s met chocoladetopping, vrezen we. Hier is het weekoverzicht van RetailDetail Food! 


De tweede rijkste mens

We beginnen deze column met een welgemeende proficiat aan Jeff Bezos, die zich sinds deze week officieel de tweede rijkste mens ter wereld mag noemen. Way to go, Jeff. Bill Gates begint nu echt ongerust te worden.

 

En dat ondanks de aanhoudende technologische problemen bij Amazon Go. Blijkt dat die automatische conveniencewinkel tilt slaat zodra er meer dan twintig klanten binnenkomen, en we mogen veronderstellen dat de ambitie toch iets hoger ligt dan dat. Het pick-upconcept van Amazon Fresh – een Amerikaanse versie van de Franse ‘drive’ – is daarentegen wél operationeel. Intussen blijft Amazon achter de schermen druk bezig met het ontwikkelen van fysieke winkelconcepten voor andere sectoren, zoals meubilair en huishoudapparaten. Kortom, we zijn er nog niet vanaf. 


Qua innoverende convenienceconcepten moet Jeff misschien eens afzakken naar ons land, om te bewonderen wat Carrefour Belgium allemaal uitsteekt in z’n Express-winkels. De retailer breidt het dienstenaanbod uit met lockers voor online bestellingen maar ook voor mensen die hun smartphone of hun schoenen willen laten herstellen. Verder vind je er een koffiehoekje, een soepbar, een microgolfoven en zelfs een ruilbibliotheek. Nu nog kinderopvang en we zijn er helemaal, denk ik. 
 

Online/offline

De Franse collega’s van Carrefour daarentegen lijken er alles aan te willen doen om de winkel overbodig te maken: ze lanceren een maaltijdbox aan huis, een scanner voor online bestellingen en een express leverdienst als antwoord op Amazon Prime. In Groot-Brittannië maakt HelloFresh dan weer de omgekeerde beweging. De dozen worden voortaan verkocht bij supermarktketen Sainsbury’s. Jawel, gewoon in de winkelrekken, dus. En de Antwerpse maaltijddozenwinkel HNGRY gaat dan weer de deuren sluiten om zich louter op bestellingen te concentreren, die dan supersnel aan huis (of op kantoor) zullen worden geleverd.  


Het beweegt ook in Nederland, waar de regionale keten Hoogvliet boodschappen gaat bezorgen met een zelfrijdende winkelwagen die luistert naar de naam Ab. “Het zal een apart gezicht zijn om ‘m zelfstandig te zien rondrijden”, geeft de e-commercemanager van de keten toe. Gezien het aantal recente ongevallen met zelfrijdende auto’s zijn we er niet helemaal gerust op en adviseren we u om Den Haag en omgeving de komende weken te mijden. 


Online wordt offline en vice versa: de consument is wispelturig en de retailers weten het even niet meer. Dat gaat er de komende jaren niet op verbeteren, vrezen we. Lees in dat verband overigens ook deze interessante case over online bierportaal Beerwulf, dat Heineken wist te aan te trekken als investeerder. 
 

Virtuele shoppers

Lidl vierde afgelopen week in elk geval de eerste verjaardag van z’n Belgische webshop, die al 13 miljoen virtuele bezoekers over de vloer kreeg. De retailer benadrukte dat onder die online shoppers veel 50- en 60-plussers waren. Hoe ze dat dan wel weten, vragen wij ons af? Ontvangen ze in hun mailbox misschien opvallend veel ingescande boodschappenlijstjes op gelijnd papier, opgesteld in een beverig handschrift? 


Van Albert Heijn kun je intussen veel zeggen, maar niet dat ze hun woord niet houden. Nauwelijks had Ahold Delhaize aangekondigd dat de keten wel degelijk nieuwe winkels zou blijven openen in Vlaanderen, of daar volgde al een concrete bevestiging: in Wemmel opent binnenkort de eerste vestiging in de Brusselse rand. De retailer zoekt er de nabijheid op van Colruyt, maar ook van onder andere Delhaize en Carrefour Market. Wordt gezellig! Wel opmerkelijk dat de kempenaars van de groep Peeters-Govers de winkel zullen uitbaten, niet? Wat zou daar nu weer achter zitten? We blijven achterdochtig, ja. 
 

Lekkers, of niet? 

In de rubriek lekkers dat we deze week mochten proeven: oud bier in nieuwe flessen bij Rodenbach, dat bovendien z’n reclameslogan voor de komende campagne bij De Standaard ging lenen. En ook frisse Fanta in opmerkelijke petflessen met een asymmetrische spiraalvorm. Bekijk die foto’s eens goed. Even dacht ik dat ze de flessen wat te lang in de heerlijke lentezon hadden laten staan, maar nee, het geheel moet ‘fun’ uitstralen en er is blijkbaar lang over nagedacht.

 

Bij Spadel is er met de flessen helemaal niks aan de hand, en met de inhoud ervan evenmin. De omzet evolueerde gunstig, maar de grote investeringen in de lancering van een nieuw assortiment limonades sneden in de winst. Nu we het toch over lekkers hebben: bij Ferrero, de producent van Nutella, Tic-Tac en andere Kindersurprises, stellen ze een nieuwe baas aan. De eerste die geen familie is, maar wel een Italiaan uiteraard. Het moet nu ook weer niet té gek worden. 


Hoewel. Volgens een recent trendrapport wordt 2017 onder andere het jaar van de groenteyoghurt. Het was ernstig bedoeld, bovendien. En erg bont maken ze het toch wel bij Dr. Oetker, vinden we. De producent lanceert onder het bekende merk Ristorante een Pizza Dolce Al Cioccolato. U leest het goed: een zoete diepvriespizza waarvan de bodem bedekt is met chocoladesaus, bestrooid met geraspte melkchocolade, fondant chocoladedruppels én stukjes witte chocolade. Vanaf april in de Duitse retail te vinden, en u weet hoe dat dan gaat: lang kan het niet duren of je vindt ‘m ook bij ons in de betere supermarkt. Krijgt u ook al trek? Tot volgende week!


Elke vrijdag een overzicht van het FMCG-nieuws in uw mailbox? Meld u hier aan voor onze gratis RetailDetail Food Newsletter.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Dit zijn de populairste webshops in België

18/01/2018

Nieuwe cijfers brengen de favoriete webwinkels in kaart van de Belgische internetgebruikers in 2017. Amazon domineert, maar naast de grote internationale spelers zijn ook de tweedehandssites opvallend populair.  

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Back to top