Flessenwater Danone krijgt forse klap

Flessenwater van Evian, een van de merken van Danone
Foto: Shutterstock.com

Danone heeft een moeilijk kwartaal achter de rug. Door de lockdowns die in vele landen werden ingesteld, kreeg de omzet een fikse knauw.

 

Verkoop flessenwater onderuit

De omzet van Danone daalde in het tweede kwartaal met 8,3% tot 5,95 miljard euro. Vooral de verkoop van flessenwater leed onder de verplichte sluiting van cafés en restaurants. De waterdivisie zag de opbrengsten met bijna een derde terugvallen tot 925 miljoen euro, schrijft Zonebourse.

 

In het eerste kwartaal kon Danone nog profiteren van het hamstergedrag van Europese en Amerikaanse consumenten bij het begin van de lockdown: de run op yoghurt en babyvoeding leverde toen zelfs nog een omzetstijging op. In het tweede kwartaal bleef daar echter niets van over en werd het bedrijf zwaar geraakt door de beperkende maatregelen die aan de horeca werden opgelegd. De zogenaamde 'out of home'-distributiekanalen, die in deze periode normaal zowat 45% van de omzet uit waters genereren, moesten een omzetdaling van bijna 50% te slikken.

 

Ook de andere producten van Danone kenden een lastig kwartaal, al was de schade daar eerder beperkt. Enerzijds breidde de pandemie zich uit naar andere regio’s, zoals in Latijns-Amerika, en anderzijds bouwden consumenten de voorraden weer af die ze in het eerste kwartaal hadden aangelegd. Daardoor daalde de groepsomzet van het bedrijf in Europa en de Verenigde Staten met 3,4% en in de rest van de wereld met 14%.

 

114 miljoen euro 'coronakosten'

Bekeken over de eerste zes maanden van het jaar, is de omzet gedaald met 3,6% tot 12,2 miljard euro. Het operationeel resultaat daalde naar 1,7 miljard euro (vorig jaar 1,86 miljard euro). Danone raamt de rechtstreekse kosten ten gevolge van de pandemie (bijvoorbeeld mondmaskers, handschoenen, extra logistieke kosten, premies) op 114 miljoen euro.

 

Het voedingsbedrijf geeft geen prognoses meer voor de rest van het jaar. CEO Emmanuel Faber is er wel van overtuigd dat "het tweede kwartaal het meest uitdagende van het jaar zal geweest zijn en dat er in de tweede jaarhelft een geleidelijke verbetering zichtbaar zal zijn."