FNLI: "suiker en zout essentieel voor smaak conserven" | RetailDetail

FNLI: "suiker en zout essentieel voor smaak conserven"

 FNLI: "suiker en zout essentieel voor smaak conserven"

De FNLI is het oneens met de aantijging die Foodwatch uitte over de hoeveelheid suiker in groenteconserven. Het toevoegen van suiker en zout is essentieel voor de smaakbalans in de producten, stelt de koepelorganisatie van de voedingsindustrie.

Suiker in groenteconserven essentieel

Foodwatch kwam afgelopen week met de resultaten van onderzoek naar groenteconserven bij Albert Heijn, Aldi, Jumbo en Lidl. Daaruit bleek volgens de voedselwaakhond dat aan 79 van de 170 onderzochte groenten in blik en pot suiker is toegevoegd. In biologische groenten zit bij zes van de elf onderzochte producten toegevoegde suiker. Doordat de voedingsindustrie overal suikers aan toevoegt, tot zelfs groente aan toe, krijgen consumenten veel  te veel suikers binnen en ontstaat er een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet, aldus Foodwatch.

 

De FNLI is het oneens met deze aantijging, zo staat in een reactie op haar site: de organisatie stelt dat de levensmiddelenindustrie al enkele jaren samenwerkt met de overheid om suiker, zout en vet in producten structureel te minderen. Zo brachten fabrikanten in het afgelopen jaar het zoutgehalte in groenteconserven al met 30% terug.

 

Voedingsindustrie bezig met minderen

Komend jaar wil de voedingsindustrie het aandeel zout en suiker in groenteconserven verder verlagen, maar streeft daarbij bewust naar het geleidelijk minderen van suiker in deze producten: "De afname daarvan vindt expres geleidelijk plaats om te voorkomen dat de consument thuis zelf suiker gaat toevoegen omdat het anders niet meer smaakt zoals hij gewend is."

 

"Daarbij is het nog steeds belangrijk dat mensen überhaupt meer groenten gaan eten en moet daarom de smaak acceptabel blijven, en de stevigheid van de groenten ook. Het zou dus contraproductief zijn als de groentefabrikanten ineens suiker en zout helemaal weglaten", aldus de FNLI in haar reactie.

 

Het toevoegen van suiker en zout is volgens de FNLI bovendien essentieel voor het behouden van de natuurlijke smaakbalans in groenteconserven: het water dat voor het conserveren aan de groente wordt toegevoegd, zorgt ervoor dat de natuurlijke suiker en zout in de groente wegloopt in het vocht. Daarmee verdwijnt de natuurlijke smaakbalans, aldus de organisatie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".