FNV sleept Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi voor de rechter | RetailDetail

FNV sleept Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi voor de rechter

FNV sleept Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi voor de rechter
aureliefrance / Shutterstock.com

De Nederlandse vakbond FNV sleept Jumbo, Albert Heijn, Lidl en Aldi voor de rechter. De organisatie wil dat de supermarktketens werknemers weer toeslagen betalen voor avondwerk. 

 

Afschaffing avondtoeslag ongedaan maken

Vorig jaar al had FNV Jumbo, Albert Heijn, Lidl en Aldi in een brief gevraagd om de afschaffing van toeslagen voor avondwerk vanaf 20.00 uur in de week en vanaf 18.00 uur op zondag ongedaan te maken. In de brief dreigde de vakbond toen al met dagvaardingen indien de gewenste reacties uitbleven. Nu is het dus zover en gaat de werknemersbond over tot juridische stappen, schrijft Distrifood. Nochtans werd het afschaffen van de toeslagen vastgelegd in de cao voor de supermarktsector en is het een maatregel waar ook de vakbond CNV mee akkoord ging. De afschaffing is dan ook al bij andere ketens een feit. FNV blijft zich er echter tegen verzetten: voor de eigen leden wil ze nog compensaties uit de brand slepen. 

 

De reden waarom alleen tegen Jumbo, AH, Lidl en Aldi gerechtelijke stappen worden ondernomen, is dat FNV bij deze formules de beste positie heeft en de vakbond bij deze organisatie makkelijker tot een overleg denkt te komen. “Het is een flutcao, daar zijn de supermarktmedewerkers het over eens”, liet FNV Handel vorig jaar nog weten aan Distrifood.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.