Foodmaker mikt op expansie naar het buitenland | RetailDetail

Foodmaker mikt op expansie naar het buitenland

Foodmaker mikt op expansie naar het buitenland
Foodmaker

Sinds Foodmaker in 2014 in handen kwam van Lieven Vanlommel is het bezig aan een sterke opmars: na expansie in België lonkt de keten nu ook stilaan naar het buitenland. Tegen 2020 moet het aantal vestigingen bijna verdubbeld zijn.

 

Twee gloednieuwe markten

Momenteel telt Foodmaker acht vestigingen: zeven in België en eentje in Nederland. Het restaurant dat nog maar pas zijn deuren opende aan het Berlaymontgebouw in Brussel was de eerste franchisevestiging: “Een eenmalig experiment”, zegt Lieven Vanlommel aan De Tijd. “Omdat we alle schakels in de keten willen controleren, willen we de restaurants zelf uitbaten.” Daarnaast wordt er ook gewerkt aan nieuwe filialen in Antwerpen en Hasselt.

 

Met een vestiging in Nederland is de buitenlandse expansie tot nu toe beperkt gebleven, maar daar moet de komende jaren verandering in komen. Zo staan er twee vestigingen in Nederland, twee in Duitsland en één in Denemarken op de planning, die tegen 2020 de deuren zullen openen. “Om de nabijheid van de productie te garanderen, gaan we in Denemarken ook een nieuw atelier bouwen.” Al die investeringen zullen samen ongeveer twee miljoen euro kosten. Om zeker te zijn dat de buitenlandse expansie niet te snel gaat, moeten geopende vestigingen eerst rendabel zijn voor er wordt gedacht aan verdere uitbreiding.

 

Starmeal

Naast Foodmaker is Vanlommel ook de oprichter van Starmeal, dat slaatjes en sapjes aan supermarkten levert en ongeveer 200 werknemers telt. In maart verhuist dat bedrijf naar een nieuwe site, die vijf keer groter is dan de huidige. 

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.