Foodnieuws dat u deze week niet mocht missen

Foodnieuws dat u deze week niet mocht missen
Shutterstock.com

Ook afgelopen week waren Delhaize en Albert Heijn niet uit het nieuws te branden. Net als AB InBev, al waren er wel meer overnamedeals. RetailDetail vat het foodnieuws voor u samen.

 

Baanbrekend

Het foodnieuws wordt al een tijdje gedomineerd door het duo Ahold Delhaize, en dat was deze week niet anders. Om voortaan nog scherper in te kopen, wordt de fusiegroep lid van niet één, maar wel twee internationale inkoopallianties. Dat is nooit eerder vertoond, maar de fusiepartners lijken vastbesloten om op meer dan één vlak baanbrekend te zijn en zo de concurrentie het nakijken te geven.

 

Bij Albert Heijn steken ze overigens hun vreugde over het huwelijk met Delhaize niet onder stoelen of banken. Nadat ze eerder hun klanten hadden getrakteerd op Belgische pralines, nodigen ze nu een delegatie Nederlandse shoppers uit om in Antwerpen bij Delhaize lekkernijen te komen proeven, die dan in de Hollandse schappen moeten gaan verschijnen. We zijn benieuwd wat dat gaat geven.

 

Minder suiker

Te veel zoetigheden zullen die shoppers toch niet mogen uitkiezen, vrezen we, want Albert Heijn wil z’n klanten minder suiker laten eten. In honderd huismerken van de retailer zal binnenkort een kwart minder suiker zitten. Bovendien introduceert de keten een Friswijzer die met een eenvoudige kleurcode toont hoeveel calorieën een frisdrank bevat. Of de frisdrankleveranciers daar blij mee zijn?

 

Delhaize – dat overigens een nieuwe winkel gaat bouwen in Luxemburg – deed al langer aan suikerreductie. Daar ligt de focus nu op het gevecht tegen voedselverlies. Voedseloverschotten die niet geschikt zijn om te schenken aan sociale organisaties, gaan voortaan naar de dieren in Planckendael. Dat hoeft hopelijk niet te gebeuren met de vele verse producten die sinds het handelsembargo niet meer naar Rusland vertrekken, want alternatieve afzetmarkten vinden blijkt erg moeilijk.

 

Deals

Er zijn dit jaar al heel wat fusies en overnames aangekondigd en/of gerealiseerd, maar het houdt ook tijdens deze vakantieperiode niet op. Het Italiaanse Ferrero bijvoorbeeld heeft een bod gedaan op het Belgische Delacre dat momenteel nog in Turkse handen is. Snoepgoed, chocolade, koekjes: we zien het verband.

 

Dat is misschien iets minder het geval met de participatie die de Franse kaasproducent Bel, bekend van de lachende koe, zou willen nemen in Groupe MOM, de holding boven Materne (producent van vruchtenmoes, niet te verwarren met het gelijknamige confituurmerk) en Mont Blanc (niet de pennen, wel de fabrikant van zuiveldesserts). Hoewel.

 

Aan het welles-nietes vervolgverhaal over AB InBev en SAB Miller kwam in elk geval dan toch een eind: de deal gaat door en het hoofdkwartier blijft in Leuven. Voilà. Louis Tobback kan tevreden zijn.

 

In de sector van de maaltijdbezorging zagen we dan weer de overname van Just-Eat door Takeaway.com, de moeder van pizza.be, de website die reclame maakt voor sushi. Ja, ik blijf dat vreemd vinden, maar het zal wel aan mij liggen. Tot volgende week!

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top