Onderzoek vindt besmette producten bij vier supermarktketens | RetailDetail

Foodwatch vindt besmette producten bij vier supermarktketens

Foodwatch vindt besmette producten bij vier supermarktketens

Onderzoek van Foodwatch heeft aangetoond dat verschillende producten van huismerken van de ketens Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl besmet zijn met de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH.

Kankerverwekkend

Foodwatch voerde daarvoor tests uit op twaalf producten van huismerken en vond in drie kwart van die gevallen sporen van MOAH of MOSH. Die eerste stof wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn, terwijl MOSH gedacht wordt weefselschade te veroorzaken.

 

Voedselwaakhond Foodwatch voerde een half jaar geleden al gelijkaardige tests uit, en stelt vast dat er sindsdien weinig tot niets is veranderd. “Meer dan een half jaar na onze eerste test liggen er nog steeds sterk vervuilde producten in het winkelschap. De door de minister gewenste ‘eigen verantwoordelijkheid’ van bedrijven is ver te zoeken. De voedselindustrie waakt niet over onze gezondheid – deze wens van minister Schippers is naïef.”

 

De instelling vraagt daarom nu aan de overheid om zelf stappen te ondernemen. “De overheid hoort verantwoordelijkheid te nemen voor de volksgezondheid. Foodwatch wil dan ook dat het kabinet hiertoe zo snel mogelijk veilige verpakkingen verplicht en residunormen opstelt.”

 

Actie van regering gevraagd

Na de testen een half jaar geleden, had foodwatch aan de ketens gevraagd om het probleem aan te pakken, maar momenteel lijkt dat nog niet gebeurd te zijn. Minister Schippers overweegt zelf normen in te voeren als een algemene Europese regelgeving te lang op zich laat wachten. Ze wees eerder echter ook al op de verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf. Foodwatch wil echter dat de regering per direct beschermende verpakkingen verplicht maakt en dat de normen versneld worden opgesteld.

 

Jumbo heeft alvast aan onze redactie laten verstaan de zaak te onderzoeken. “Voedselveiligheid staat bij Jumbo voorop. We zijn aan het onderzoeken hoe we een en ander kunnen aanpassen. Hierbij kijken wij welke materialen het veiligst en het meest milieuvriendelijk zijn”, aldus woordvoerster Laura Valks-Piessens.

 

Ook bij Ahold zeggen ze de nodige maatregelen te treffen: “Wij houden hier zoveel mogelijk rekening mee bij het gebruik van onze verpakkingen, en zijn ook in gesprek met onze leveranciers hierover. De verpakkingen van AH meergranen maccaroni en spaghetti zijn inmiddels gewijzigd van recycled karton naar virgin karton, het kan nog even duren voordat deze uitrol geheel compleet is. Ook de verpakking van AH Lasagnebladen wordt gewijzigd naar virgin karton”, aldus woordvoerster Els van Dijk.

 

Aldi en Lidl waren niet beschikbaar voor commentaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour: Kies zelf hoeveel je meer betaalt voor ‘faire’ melk

19/02/2018

Naar Frans voorbeeld lanceert Carrefour melk van ‘Het merk van de consument’, een nieuw merk waarvan consumenten zelf de prijs hebben bepaald. De melk gaat 1,05 euro kosten, zodat boeren een grotere marge krijgen.

Minister De Block wil gezondheidscodes op verpakkingen

19/02/2018

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block bekijkt of het mogelijk is om eenvoudige labels op voedselverpakkingen te plaatsen, waardoor consumenten in een oogopslag kunnen zien of een product gezond is.

Europese inkoopgroep Agecore zet Nestlé onder druk

16/02/2018

De Europese inkoopgroep Agecore heeft ermee gedreigd om 160 producten van Nestlé van zijn lijst te schrappen, tenzij de Zwitsers betere voorwaarden toestaan. Onder andere Colruyt, Coop en Edeka maken deel uit van Agecore.

Kraft Heinz voldoet niet aan verwachtingen

16/02/2018

Het Amerikaanse Kraft Heinz heeft in het vierde kwartaal zowel op vlak van omzet als op vlak van winst niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van de analisten. De winst vernegenvoudigde wel, maar dat overtuigde de analisten niet.

Sterke tweede jaarhelft stuwt Danone in 2017

16/02/2018

Danone heeft het boekjaar 2017 kunnen afsluiten met een vergelijkbare groei van 2,5%, die het vooral te danken heeft aan een sterke tweede jaarhelft. Daarin ging de vergelijkbare omzet er met 4,2% op vooruit.

Aldi Nord en Süd fuseren niet, maar gaan wel samenwerken

16/02/2018

Tot een fusie komt het momenteel nog niet, maar Aldi Nord en Aldi Süd bekijken wel de mogelijkheid om in Duitsland nauw samen te werken op vlak van inkoop en marketing. Een toekomstige fusie wordt wel ontkend.

Back to top