Fors verlies en oplopende schulden voor Greenyard

Fors verlies en oplopende schulden voor Greenyard
Shutterstock.com

Groente- en fruitproducent Greenyard boekte het voorbije boekjaar een stevig verlies, waardoor ook de schuldgraad verder opliep.

 

Listeria en hete zomer

De omzet van het concern bedroeg 3,9 miljard euro, een daling met 4,3%. Er was niet alleen de lange hete zomer, maar ook de concurrentie nam toe waardoor de prijzen onder druk stonden. Daarenboven was er uiteraard de listeriabesmetting in Hongarije, waardoor Greenyard een enorme terugroepactie moest opzetten.

 

Al deze elementen hadden een invloed op de winstgevendheid van het bedrijf: de aangepaste bedrijfswinst kwam uit op 64,5 miljoen euro, een daling met bijna 50%. Door eenmalige kosten en waardeverminderingen boekte Greenyard uiteindelijk een nettoverlies van 237,7 miljoen euro. De schulden stegen het voorbije boekjaar van 419 miljoen euro naar 456 miljoen euro. Door de lagere brutobedrijfswinst is de schuldgraad van het bedrijf (verhouding schulden/ebitda) nu opgelopen tot 7,1. Greenyard heeft zich tot doel gesteld die schuldgraad tegen eind maart 2022 terug te dringen naar 3.

 

'Transformatieplan op schema'

Het concern sloot eerder dit jaar ook een overeenkomst met de banken, waardoor het 15 maanden tijd heeft om zijn transformatieplan uit te voeren, nodig om de schulden af te bouwen. Greenyard stelt dat het transformatieplan op schema zit en verwacht voor dit jaar een positief effect op de ebitda van 20 miljoen euro. Inmiddels wist het bedrijf ook zijn diepvriesfabriek in Hongarije te verkopen..

 

Over de geplande kapitaalverhoging heeft het bedrijf weinig nieuws te melden. Volgens analisten is er 80 tot 140 miljoen euro nodig. Greenyard heeft wel gesprekken opgestart met potentiële investeerders en wil de operatie afronden voor maart volgend jaar.