Franchisenemers AH schrijven bezorgde brief aan directie | RetailDetail

Franchisenemers AH schrijven bezorgde brief aan directie

Franchisenemers AH schrijven bezorgde brief aan directie
Shutterstock

De franchisenemers van Albert Heijn hebben in een brief hun zorgen geuit over de houding van de directie bij de supermarktketen. Ze wijzen daarin nogmaals op de onderhandelingen rond de verdeling van de kosten en de opbrengsten, die al lange tijd aanslepen.

Veel tijd en energie verloren

De brief opent met de stelling dat het met Ahold Delhaize momenteel goed gaat en dat Albert Heijn een belangrijke factor is in die positieve resultaten. "Als franchisenemers zijn wij enorm trots op de bijdrage die wij samen -iedere dag weer- aan de ‘Albert Heijn Formule’ kunnen leveren. Alle reden voor optimisme voor de toekomst, zou je denken", schrijft het bestuur van de Vereniging van Albert Heijn-franchisenemers.

 

Al snel verandert de toon van de brief echter en wordt er gewezen op de problemen rond de verdeling van de kosten en inkomsten. "Het is bijna niet voor te stellen dat deze onderwerpen nu al vele jaren de agenda van ons gezamenlijk overleg beheersen en onze onderlinge relatie ongunstig beïnvloeden. Tijd en energie kunnen zoveel beter worden besteed aan het bundelen van onze kracht en successen."

 

Twijfels rond houding Albert Heijn

Eind 2016 werd er op dat vlak nog een rechtszaak uitgevochten door de twee partijen en oordeelde de rechter dat de beste oplossing gevormd moet worden door goed te onderhandelen. De franchisenemers vrezen echter dat dit niet mogelijk is, vanwege de houding van de directie. "Ondanks uw hernieuwde toezeggingen op dit gebied twijfelen wij toch aan de oprechte wil binnen het Ahold Delhaize concern om de samenwerking met ons op transparante wijze vorm te geven. Want opnieuw zien wij terughoudendheid in het delen van informatie, heel veel woorden maar weinig daden. Ons vertrouwen in Albert Heijn als franchisegever wordt met regelmaat zwaar op de proef gesteld."

 

De franchisenemers eindigen de brief dan ook met de vraag om de onderhandelingen op een constructieve manier verder te zetten. "Want dan is op uw volgende Algemene Vergadering van Aandeelhouders ècht ‘Everybody Appie’!", besluiten de franchisenemers.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.