Frankrijk pakt prijzenoorlog wettelijk aan | RetailDetail

Frankrijk pakt prijzenoorlog wettelijk aan

Frankrijk pakt prijzenoorlog wettelijk aan
Shutterstock

In Frankrijk wordt een nieuwe regel ingevoerd: voeding in supermarkten moet met minstens 10% marge worden verkocht. De regering wil zo de prijzenoorlog, die ook zijn impact heeft op de boeren, aan banden leggen.

 

Minder kortingen

Momenteel is het in Frankrijk al verboden om voeding onder de aankoopprijs te verkopen, maar binnenkort zal de prijs in de winkel zelfs minstens 110% van de aankoopprijs moeten bedragen. De nieuwe regel komt voort uit een overleg dat vijf maanden geleden van start ging tussen de Franse regering en de voedselindustrie.

 

Daarnaast zullen supermarkten gedwongen worden om minstens de kostprijs te betalen aan de boeren. Momenteel moeten die vaak onder de kostprijs verkopen, wanneer het aanbod bijvoorbeeld te groot is. De Franse regering hoopt zo boeren een beter inkomen te geven.

 

Supermarkten mogen wel nog steeds uitpakken met promoties, maar die worden sterk aan banden gelegd. Zo mag de korting niet groter dan 34% zijn en mag de omzet uit die aanbiedingen niet groter zijn dan 25% van de totale jaaromzet.

 

Hogere prijzen?

Het is nu afwachten wat het effect van die maatregelen zal zijn voor de consument. Heel wat producten worden in de supermarkt verkocht met een marge die groter is dan 10%, maar supermarkten proberen klanten ook te lokken met producten waarop de marges flinterdun zijn. Daar zullen de prijzen dus moeten stijgen.

 

Het is maar de vraag of de prijzen bij de producten met hoge marges vervolgens zullen dalen. De kans is reëel dat de Franse consument omwille van de nieuwe maatregelen meer zal moeten betalen voor een vol winkelkarretje.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Back to top