Frankrijk pakt prijzenoorlog wettelijk aan | RetailDetail

Frankrijk pakt prijzenoorlog wettelijk aan

Frankrijk pakt prijzenoorlog wettelijk aan
Shutterstock

In Frankrijk wordt een nieuwe regel ingevoerd: voeding in supermarkten moet met minstens 10% marge worden verkocht. De regering wil zo de prijzenoorlog, die ook zijn impact heeft op de boeren, aan banden leggen.

 

Minder kortingen

Momenteel is het in Frankrijk al verboden om voeding onder de aankoopprijs te verkopen, maar binnenkort zal de prijs in de winkel zelfs minstens 110% van de aankoopprijs moeten bedragen. De nieuwe regel komt voort uit een overleg dat vijf maanden geleden van start ging tussen de Franse regering en de voedselindustrie.

 

Daarnaast zullen supermarkten gedwongen worden om minstens de kostprijs te betalen aan de boeren. Momenteel moeten die vaak onder de kostprijs verkopen, wanneer het aanbod bijvoorbeeld te groot is. De Franse regering hoopt zo boeren een beter inkomen te geven.

 

Supermarkten mogen wel nog steeds uitpakken met promoties, maar die worden sterk aan banden gelegd. Zo mag de korting niet groter dan 34% zijn en mag de omzet uit die aanbiedingen niet groter zijn dan 25% van de totale jaaromzet.

 

Hogere prijzen?

Het is nu afwachten wat het effect van die maatregelen zal zijn voor de consument. Heel wat producten worden in de supermarkt verkocht met een marge die groter is dan 10%, maar supermarkten proberen klanten ook te lokken met producten waarop de marges flinterdun zijn. Daar zullen de prijzen dus moeten stijgen.

 

Het is maar de vraag of de prijzen bij de producten met hoge marges vervolgens zullen dalen. De kans is reëel dat de Franse consument omwille van de nieuwe maatregelen meer zal moeten betalen voor een vol winkelkarretje.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".