Frankrijk pakt prijzenoorlog wettelijk aan | RetailDetail

Frankrijk pakt prijzenoorlog wettelijk aan

Frankrijk pakt prijzenoorlog wettelijk aan
Shutterstock

In Frankrijk wordt een nieuwe regel ingevoerd: voeding in supermarkten moet met minstens 10% marge worden verkocht. De regering wil zo de prijzenoorlog, die ook zijn impact heeft op de boeren, aan banden leggen.

 

Minder kortingen

Momenteel is het in Frankrijk al verboden om voeding onder de aankoopprijs te verkopen, maar binnenkort zal de prijs in de winkel zelfs minstens 110% van de aankoopprijs moeten bedragen. De nieuwe regel komt voort uit een overleg dat vijf maanden geleden van start ging tussen de Franse regering en de voedselindustrie.

 

Daarnaast zullen supermarkten gedwongen worden om minstens de kostprijs te betalen aan de boeren. Momenteel moeten die vaak onder de kostprijs verkopen, wanneer het aanbod bijvoorbeeld te groot is. De Franse regering hoopt zo boeren een beter inkomen te geven.

 

Supermarkten mogen wel nog steeds uitpakken met promoties, maar die worden sterk aan banden gelegd. Zo mag de korting niet groter dan 34% zijn en mag de omzet uit die aanbiedingen niet groter zijn dan 25% van de totale jaaromzet.

 

Hogere prijzen?

Het is nu afwachten wat het effect van die maatregelen zal zijn voor de consument. Heel wat producten worden in de supermarkt verkocht met een marge die groter is dan 10%, maar supermarkten proberen klanten ook te lokken met producten waarop de marges flinterdun zijn. Daar zullen de prijzen dus moeten stijgen.

 

Het is maar de vraag of de prijzen bij de producten met hoge marges vervolgens zullen dalen. De kans is reëel dat de Franse consument omwille van de nieuwe maatregelen meer zal moeten betalen voor een vol winkelkarretje.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Intermarché broedt op winkelformule voor senioren

28/05/2018

In september plant de Franse supermarktgroep de opening van een seniorenwinkel onder de naam ‘Bien Chez Moi’. Die zal een combinatie van producten en diensten aanbieden op maat van een oudere klantengroep.

Zalmprijzen verdrievoudigd door vraag uit Azië

28/05/2018

De zalmprijzen stijgen fors: zalm uit Noorwegen is in de afgelopen vijf jaar liefst drie maal duurder geworden. Vooral de groeiende vraag uit Azië zorgt daarvoor, al hadden ook de kwekers tegenslagen.

Zo verhoogt Wouter Kolk de snelheid van innovatie bij Albert Heijn

28/05/2018

Albert Heijn moet sneller innoveren om over dertig jaar nog relevant te zijn, meent topman Wouter Kolk. Een bezorgdienst voor warme maaltijden en een dashboard dat klanten toont hoe gezond ze boodschappen doen, zitten in de pijplijn.

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.