Fraude bij Mitra nekte Dirkzwager

Fraude bij Mitra nekte Dirkzwager

Een boekhoudkundige fraude bij slijterijketen Mitra gaf begin deze zomer ook de doodsteek aan moederbedrijf Dirkzwager. Huisbankier ABN Amro knipte daarop immers de levenslijn voor de distilleerder van jenevers als Floryn en Legner door.

Dochter sleurt moeder mee

Mitra werd eind juni failliet verklaard door een tegenvallende omzet door de hogere accijnzen op alcohol en een toenemende concurrentie van supermarkten en online handel. Door het faillissement sloten de 23 eigen verkooppunten van de drankenslijterij de deuren, de 143 franchisenemers bleven wel overeind. Een groot aantal van hen zorgde samen met de drankengroothandel De Monnik uit Oldenzaal voor een doorstart.

 

Het wankelen en het uiteindelijke faillissement van Mitra bracht echter ook het moederbedrijf, de distilleerderij Dirkzwager, in financiële problemen. Twee weken na het faillissement van Mitra ging ook Dirkzwager op de fles. Nu blijkt dat dit werd veroorzaakt door het stopzetten van de gesprekken over een extra krediet van vier miljoen euro door huisbankier ABN Amro. Die was immers op fraude bij Mitra gestoten.

 

In een gesprek met het Financieel Dagblad zegt directeur Cees Dirkzwager nu dat de fraude gelijkenissen vertoonde met die bij Ahold-dochter US Food Service begin deze eeuw. Die hield kortingen aan leveranciers buiten de boekhouding, zodat de winstmarges hoger leken. Bij Mitra zou echter geen geld verdwenen zijn, maar werden de resultaten kunstmatig opgepoetst.