Fraude bij Mitra nekte Dirkzwager | RetailDetail

Fraude bij Mitra nekte Dirkzwager

Fraude bij Mitra nekte Dirkzwager

Een boekhoudkundige fraude bij slijterijketen Mitra gaf begin deze zomer ook de doodsteek aan moederbedrijf Dirkzwager. Huisbankier ABN Amro knipte daarop immers de levenslijn voor de distilleerder van jenevers als Floryn en Legner door.

Dochter sleurt moeder mee

Mitra werd eind juni failliet verklaard door een tegenvallende omzet door de hogere accijnzen op alcohol en een toenemende concurrentie van supermarkten en online handel. Door het faillissement sloten de 23 eigen verkooppunten van de drankenslijterij de deuren, de 143 franchisenemers bleven wel overeind. Een groot aantal van hen zorgde samen met de drankengroothandel De Monnik uit Oldenzaal voor een doorstart.

 

Het wankelen en het uiteindelijke faillissement van Mitra bracht echter ook het moederbedrijf, de distilleerderij Dirkzwager, in financiële problemen. Twee weken na het faillissement van Mitra ging ook Dirkzwager op de fles. Nu blijkt dat dit werd veroorzaakt door het stopzetten van de gesprekken over een extra krediet van vier miljoen euro door huisbankier ABN Amro. Die was immers op fraude bij Mitra gestoten.

 

In een gesprek met het Financieel Dagblad zegt directeur Cees Dirkzwager nu dat de fraude gelijkenissen vertoonde met die bij Ahold-dochter US Food Service begin deze eeuw. Die hield kortingen aan leveranciers buiten de boekhouding, zodat de winstmarges hoger leken. Bij Mitra zou echter geen geld verdwenen zijn, maar werden de resultaten kunstmatig opgepoetst.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.