Frits van Eerd: “Ik kan me niet voorstellen dat Jumbo ooit zou samengaan met Colruyt”

Frits van Eerd, Jumbo
Foto Jumbo

Jumbo heeft al vijftig contracten getekend voor Belgische winkels, en ook met zelfstandige ondernemers is de retailer in gesprek. Speculatie over een mogelijke fusie met Colruyt wuift topman Frits van Eerd weg: "Niet tijdens mijn leven."

 

"Ik geloof sterk in franchising"

In een interview met het weekblad Trends toont CEO Frits van Eerd zich verbaasd over de warme ontvangst die Jumbo krijg in België: "We hebben al vijftig contracten getekend, verspreid over heel Vlaanderen. We willen in 2020 twaalf tot vijftien winkels openen", bevestigt hij. "Natuurlijk is België een overbewinkeld land, net als Nederland. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, zelfs al liggen honderd andere winkels naast de jouwe. Je krijgt het vanzelf druk als je de beste winkel hebt."

 

De vijftig getekende locaties zal Jumbo in eigen beheer uitbaten. "Daar kunnen nog snel extra locaties bij komen, want ik heb al met veel ondernemers gesproken en ik verwacht wel wat positieve uitkomsten. Ik geloof ook sterk in franchising. Als filiaalbedrijf zijn we goed in innoveren en investeren in onze formule, maar een franchiser let nog iets beter op de kosten. Samen kunnen we de formule nog fijner slijpen. Franchising is ook belangrijk voor ons: iets meer dan de helft van de omzet komt uit franchise."

 

“Wij blijven een familiebedrijf”

Dat er flink wat gespeculeerd wordt over een mogelijke toenadering met Colruyt, vindt de topman niet abnormaal, zeker nu Ahold en Delhaize zijn samengesmolten. Toch is hij duidelijk in zijn antwoord: "Ik kan me niet voorstellen dat dat ooit in mijn leven zal gebeuren. Ik ben meer een ondernemer dan een bestuurder. Colruyt staat deels op de beurs en ik zie het daar niet direct vertrekken. Een beursgenoteerd bedrijf moet altijd een maximaal rendement voor zijn aandeelhouders in het achterhoofd houden. Wij blijven een familiebedrijf zolang ik er ben."

 

Bovendien is van Eerd nog lang niet aan pensioen toe: "Ik ben 52. Vroeger vond de buitenwereld me heel jong, nu merk ik dat ze niet meer over mijn leeftijd praten. Maar ik ben niet van plan op mijn 65ste te stoppen. Ik heb ondertussen zo veel ervaring opgedaan als ondernemer. Het is een prachtig avontuur, daar wil ik nog jaren aan sleuren."