GAIA mag Renmans niet beschuldigen van paardenmishandeling | RetailDetail

GAIA mag Renmans niet beschuldigen van paardenmishandeling

GAIA mag Renmans niet beschuldigen van paardenmishandeling
Foto: Shutterstock

Dierenrechtenorganisatie GAIA mag slagerijketen Renmans er niet van beschuldigen de mishandeling van paarden in Argentinië te ondersteunen. Dat zegt het Brusselse hof van beroep na een klacht van Renmans.

 

Ernstige reputatieschade

GAIA linkte in een campagne de Belgische slagerijketen Renmans aan de mishandeling van Argentijnse slachtpaarden, aangezien de beenhouwerijgroep Argentijns paardenvlees verkoopt. Dat voldoet echter aan strenge eisen en mag dus niet gelinkt worden aan mishandeling, vindt Renmans, dat de dierenrechtenorganisatie aanklaagde voor reputatieschade.


Al in eerste aanleg gaf de rechtbank de slagerijketen gelijk en ook in beroep werd dat oordeel nogmaals bevestigd: de campagnes van GAIA schaden de belangen en de reputatie van Renmans ernstig, klinkt het verdict volgens De Tijd. De organisatie mag niet meer beweren dat het slagerijbedrijf de mishandeling van Argentijnse slachtpaarden ondersteunt.


GAIA moest eerder al een artikel met de kop 'Renmans laat paarden lijden' verwijderen en verder mag de organisatie ook geen beelden van mishandelde paarden meer tonen aan klanten van Renmans om een link tussen beide te insinueren.

 

Campagne rond mishandeling slachtpaarden gaat door

Topman Rik Renmans is tevreden met het oordeel, ook al willigde de rechtbank de eis van 12.000 euro schadeloosstelling voor de advocaatkosten van de aanklager niet in. Het is GAIA ook niet verboden om Renmans te vernoemen als verkoper van Argentijns paardenvlees en de slagerijketen zo (indirect) te linken aan de paardenmishandeling daar. Zolang er maar geen rechtstreekse beschuldiging is, mag GAIA dus blijven campagne voeren over de kwestie. 


“Het vlees dat in onze slagerijen wordt verkocht, waaronder natuurlijk ook paardenvlees uit Argentinië, voldoet aan strenge eisen op het gebied van traceerbaarheid en dierenwelzijn”, reageert Rik Renmans, CEO van het familiebedrijf met 400 slagerijen in België, Luxemburg en Frankrijk. 


GAIA is daarentegen ontgoocheld, maar stuurt meteen nieuwe beelden van gewonde, verwaarloosde en mishandelde slachtpaarden in Latijns-Amerika de wereld in. “We laten ons niet monddood maken”, aldus voorzitter Michel Vandenbosch.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!

Alter’Native Food: A place apart at the upcoming SIAL Paris !

14/06/2018

(Advertorial) From 21st to 25th of October, Paris will be the world's food capital. 7,200 French and international exhibitors will be presenting their innovations among 21 exhibitions sectors.

Johnny Thijs stopt als voorzitter van Spadel

14/06/2018

Johnny Thijs is opgestapt als voorzitter van de Waalse mineraalwaterproducent Spadel. Zijn mandaat liep nog tot 2020, maar de gewezen postbaas treedt af “om persoonlijke redenen”, zo meldt De Tijd.

15% korting bij gebruik herbruikbare charcuteriedoos

14/06/2018

Vanaf vandaag krijgen klanten bij de lokale AD Delhaize van Geetbets korting wanneer ze een herbruikbare charcuteriedoos gebruiken. Liever een korting dan statiegeld, zo vindt uitbater Carl Vanhove.