Geen duizend maar drieduizend ontslagen bij Carrefour?

Retailer Carrefour wil nog 1.770 extra medewerkers de kans geven om vervroegd met pensioen te gaan.
Foto: Formatoriginal / Shutterstock.com

Carrefour zou geen duizendtal hypermarktmedewerkers willen ontslaan in Frankrijk, maar liefst drie keer zo veel banen willen schrappen. De supermarktgroep wil zo nog 1770 extra medewerkers de kans geven om vervroegd met pensioen te gaan.

 

1770 banen extra op de tocht

In zijn onderhandelingen met de vakbonden legt Carrefour in Frankrijk niet minder, maar bijna drie keer meer ontslagen op tafel dan oorspronkelijk gezegd. Eerder maakte de supermarktgroep immers bekend dat het op de kosten wil besparen in zijn noodlijdende hypermarkten en daarom 1230 banen wil schrappen. Nu blijkt Carrefour echter tot 3000 medewerkers de laan uit te willen sturen. 

 

Het gaat weliswaar niet om naakte ontslagen, maar om een vrijwillige vertrekregeling. Carrefour bespreekt met de Franse vakbonden een voorstel om het aantal potentiële vrijwillige vertrekken met nog eens 1770 te verhogen via een extra vervroegde uittredingsregeling. Dat bericht Reuters met bevestiging van een woordvoerder.

 

Carrefour wil tegen volgende week tot een overeenkomst komen met de vakbonden en het plan in de tweede helft van het jaar uitvoeren. De banen die op de helling staan, zijn vooral te vinden in de grote hypermarkten van de groep op de Franse thuismarkt. In januari vorig jaar lanceerde de groep een vijfjarenplan om de kosten te verlagen en groei te stimuleren, inclusief het terugschroeven en inkrimpen van de veelal verlieslatende hypermarkten. In 2018 wist Carrefour door middel van herstructureringen en kostenreducties alvast 1,05 miljard euro te besparen.