Geen Europees voedsel naar Rusland tot 2018 | RetailDetail

Geen Europees voedsel naar Rusland tot 2018

Geen Europees voedsel naar Rusland tot 2018

De Russische president Poetin heeft het verbod op voedselimport uit de Europese Unie en een paar andere westerse landen verlengd tot eind 2017. Hij reageert daarmee op het verlengen van de economische sancties die de EU afkondigde na de inval in Oekraïne.

Sancties al vier keer verlengd

De reactie van Poetin zat eraan te komen, nadat de Europese Unie vorige week de economische sancties tegen Rusland met een half jaar had verlengd. Die werden twee jaar geleden afgekondigd na de annexatie van de Krim door Rusland en de gevechten aan de grens tussen Oekraïne en Rusland.

 

Terwijl in Rusland vooral de financiële wereld, de militaire productie en de energiesector te lijden hebben onder de Europese sancties, richt Rusland zijn pijlen op de Europese voedselexport: fruit, groente, vlees en zuivel van bij ons komen er niet meer in. Het gaat dan van Franse kaas over Spaans fruit en Italiaanse ham tot Belgische appels en peren en Nederlandse groenten en zuivelproducten.

 

De sancties tegen Rusland zijn al vier keer verlengd met een half jaar. Hoewel beide partijen vinden dat er een oplossing moet komen voor de bevroren relatie, is zelfs een begin van dooi nog niet meteen in zicht, tot grote wanhoop van de Europese boeren en voedingsproducenten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Delhaize krijgt saladebars van Foodmaker

19/06/2018

In de Delhaize-supermarkt van de Antwerpse Stadsfeestzaal is voortaan een saladbar van Foodmaker te vinden. De gezonde fastfoodketen zal daarnaast ook andere eilanden in Delhaizes krijgen: er liggen al een vijftal projecten vast.

Melkmerk Joyvalle gaat op in Campina

19/06/2018

Zuivelproducent FrieslandCampina wil de focus voortaan op één sterk melkmerk leggen: Joyvalle wordt geïntegreerd onder de Campina-paraplu.