Geen Europees voedsel naar Rusland tot 2018

De Russische president Poetin heeft het verbod op voedselimport uit de Europese Unie en een paar andere westerse landen verlengd tot eind 2017. Hij reageert daarmee op het verlengen van de economische sancties die de EU afkondigde na de inval in Oekraïne.

Sancties al vier keer verlengd

De reactie van Poetin zat eraan te komen, nadat de Europese Unie vorige week de economische sancties tegen Rusland met een half jaar had verlengd. Die werden twee jaar geleden afgekondigd na de annexatie van de Krim door Rusland en de gevechten aan de grens tussen Oekraïne en Rusland.

 

Terwijl in Rusland vooral de financiële wereld, de militaire productie en de energiesector te lijden hebben onder de Europese sancties, richt Rusland zijn pijlen op de Europese voedselexport: fruit, groente, vlees en zuivel van bij ons komen er niet meer in. Het gaat dan van Franse kaas over Spaans fruit en Italiaanse ham tot Belgische appels en peren en Nederlandse groenten en zuivelproducten.

 

De sancties tegen Rusland zijn al vier keer verlengd met een half jaar. Hoewel beide partijen vinden dat er een oplossing moet komen voor de bevroren relatie, is zelfs een begin van dooi nog niet meteen in zicht, tot grote wanhoop van de Europese boeren en voedingsproducenten.