Geen Europees voedsel naar Rusland tot 2018

Geen Europees voedsel naar Rusland tot 2018

De Russische president Poetin heeft het verbod op voedselimport uit de Europese Unie en een paar andere westerse landen verlengd tot eind 2017. Hij reageert daarmee op het verlengen van de economische sancties die de EU afkondigde na de inval in Oekraïne.

Sancties al vier keer verlengd

De reactie van Poetin zat eraan te komen, nadat de Europese Unie vorige week de economische sancties tegen Rusland met een half jaar had verlengd. Die werden twee jaar geleden afgekondigd na de annexatie van de Krim door Rusland en de gevechten aan de grens tussen Oekraïne en Rusland.

 

Terwijl in Rusland vooral de financiële wereld, de militaire productie en de energiesector te lijden hebben onder de Europese sancties, richt Rusland zijn pijlen op de Europese voedselexport: fruit, groente, vlees en zuivel van bij ons komen er niet meer in. Het gaat dan van Franse kaas over Spaans fruit en Italiaanse ham tot Belgische appels en peren en Nederlandse groenten en zuivelproducten.

 

De sancties tegen Rusland zijn al vier keer verlengd met een half jaar. Hoewel beide partijen vinden dat er een oplossing moet komen voor de bevroren relatie, is zelfs een begin van dooi nog niet meteen in zicht, tot grote wanhoop van de Europese boeren en voedingsproducenten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Fastfoodketen Five Guys geeft Antwerpen Belgische primeur

18/12/2017

Op de De Keyserlei in Antwerpen opent binnenkort de eerste Belgische vestiging van de Amerikaanse fastfoodketen Five Guys. De huurovereenkomst voor het pand is ondertekend, de opening volgt begin volgend jaar.

Ook Carrefour België werkt aan vernieuwingsplan

18/12/2017

Niet enkel in Frankrijk wil Carrefour maatregelen nemen om de omzetten opnieuw te laten groeien, want ook de Belgische directie werkt al een tijdje aan een vernieuwingsplan. Daarbij worden vooral de hypermarkten onder de loep genomen.

Test-Aankoop: Colruyt blijft de goedkoopste, AH volgt

18/12/2017

Colruyt blijft zijn belofte van ‘laagste prijzen’ waarmaken, concludeert Test-Aankoop dit jaar opnieuw in zijn jaarlijkse prijsvergelijking. Toch stijgt de druk op de Halse supermarktketen.

 

Private-equitybedrijf KKR dicht bij overname margarines Unilever

15/12/2017

Unilever en het private-equitybedrijf KKR hebben een deal bereikt voor de overname van de margarinedivisie van Unilever. KKR zou ongeveer 6,8 miljard euro neertellen en de transactie moet midden volgend jaar afgerond zijn.

Filet Pur: Hallucinante waanbeelden? Eén adres!

15/12/2017

Jef Colruyt is een onverstoorbaar toonbeeld van sereniteit, en de pata negra ham is de bitcoin van de charcuterie. Slechts twee conclusies uit een alweer leerrijke FMCG-week, voor u op smaak gebracht door RetailDetail Food!

Ellis Gourmet Burger zoekt partner voor internationale expansie

15/12/2017

De Belgische hamburgerketen Ellis Gourmet Burger wil na België, Nederland en Frankrijk ook andere landen veroveren en is daarom op zoek naar een investeerder om die expansie te financieren. Mogelijk komt er een nieuwe meerderheidsaandeelhouder.

Back to top