Geen Europees voedsel naar Rusland tot 2018

Geen Europees voedsel naar Rusland tot 2018

De Russische president Poetin heeft het verbod op voedselimport uit de Europese Unie en een paar andere westerse landen verlengd tot eind 2017. Hij reageert daarmee op het verlengen van de economische sancties die de EU afkondigde na de inval in Oekraïne.

Sancties al vier keer verlengd

De reactie van Poetin zat eraan te komen, nadat de Europese Unie vorige week de economische sancties tegen Rusland met een half jaar had verlengd. Die werden twee jaar geleden afgekondigd na de annexatie van de Krim door Rusland en de gevechten aan de grens tussen Oekraïne en Rusland.

 

Terwijl in Rusland vooral de financiële wereld, de militaire productie en de energiesector te lijden hebben onder de Europese sancties, richt Rusland zijn pijlen op de Europese voedselexport: fruit, groente, vlees en zuivel van bij ons komen er niet meer in. Het gaat dan van Franse kaas over Spaans fruit en Italiaanse ham tot Belgische appels en peren en Nederlandse groenten en zuivelproducten.

 

De sancties tegen Rusland zijn al vier keer verlengd met een half jaar. Hoewel beide partijen vinden dat er een oplossing moet komen voor de bevroren relatie, is zelfs een begin van dooi nog niet meteen in zicht, tot grote wanhoop van de Europese boeren en voedingsproducenten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Het kan altijd nog erger

20/10/2017

Het is geen feestje hoor, werken in FMCG. Slechts enkelen komen er vrolijk mee weg, de meerderheid lijdt in stilte. Zoals nogmaals blijkt uit het ironische weekoverzicht van RetailDetail Food, dat vandaag vol nuttig advies staat.

RetailDetail Food #24 staat online

20/10/2017

Zijn winkels in drukke stadscentra steeds moeilijker bereikbaar? Voelen ze het aan de omzet, nemen ze maatregelen? Het nieuwe nummer van de gepersonaliseerde RetailDetail Food krant gaat er dieper op in.

Vleesvervangers bezig aan sterke opmars

20/10/2017

De verkoop van vleesvervangers is de voorbij drie jaar met maar liefst 40% gestegen. Ondertussen koopt een kwart van de Belgische huishoudens wel eens een vleesvervanger en is het aanbod sterk gegroeid.

Metro kent kleine groei in 2016/2017

20/10/2017

Uit de voorlopige cijfers van het Duitse Metro blijkt dat het bedrijf in het boekjaar 2016/2017 met 1,6% is gegroeid. Ook op vergelijkbare basis was er nog net sprake van groei. Metro spreekt van een succesvol jaar.

Emté blijft wegen op resultaten Sligro Food Group

19/10/2017

Bij de bekendmaking van de resultaten voor het derde kwartaal heeft Sligro Food Group laten verstaan dat het nog steeds op zoek is naar een oplossing voor Emté. Ondertussen blijft de omzet van die bedrijfstak dalen.

Unilever verkoopt minder ijsjes in magere zomer

19/10/2017

De voorbije zomer was er maar weinig sprake van stralend weer en dat heeft ook zijn effect gehad op de ijsverkoop van Unilever. Dat onderdeel van het Brits-Nederlandse bedrijf zag zijn omzet met 6,7% dalen.

Back to top