Gele hesjes kosten retailers miljoenen omzet

Foto: GERARD BOTTINO / Shutterstock.com

De acties van de gele hesjes weegt op de retailsector. In Frankrijk hebben warenhuizen al ruim een derde van hun omzet gemist op betogingsdagen, maar ook in België voelen distributeurs de gevolgen. Vooral voor de bevoorrading dreigt gevaar.

 

Franse retail vreest voor kerstperiode

In Frankrijk laten de protesten van de zogeheten ‘gele hesjes’ zich voelen op de winkelvloer: op de actiedag van 17 november verloren ze gemiddeld 35% van hun verwachte dagomzet, op 17 november liepen ze 18% omzet mis volgens Nielsen. In sommige hypermarkten viel de omzet zelfs met 70% terug door blokkades of lege rekken. Warenhuisketen Auchan zegt in totaal al vijftig miljoen euro omzet te hebben verloren door de drie actiedagen tot nu toe. In de Franse winkelcentra kwamen op 24 november ook 15% minder mensen over de vloer.

 

Aangezien de belangrijke eindejaarperiode eraan zitten komen, die voor veel retailers het boekjaar maakt of kraakt, is de sector als de dood voor nog meer blokkades en protestweekends. De protesten worden ook steeds woeliger en richten zich steeds vaker expliciet op retaildoelwitten: zo zouden afgelopen vrijdag nog een twintigtal magazijnen en een honderdtal winkels geblokkeerd zijn geweest. Op de parking van een winkelcentrum in Angers dreigde iemand er zelfs mee zichzelf op te blazen.

 

Waalse distributiecentra geblokkeerd

Ook in België beginnen retailers zich zorgen te maken: in verschillende Waalse industriezones zijn de distributiecentra van Colruyt, Lidl en Mestdagh al geblokkeerd geweest en werden ook tientallen vrachtwagens tegengehouden, aldus handelsfederatie Comeos in De Tijd. “Een vrachtwagen met voedingswaren heeft vrijdag zelfs zeven uur stilgestaan. De toestand wordt onhoudbaar”, klinkt het.

 

“Als niet wordt ingegrepen, dreigt de bevoorrading in het gedrang te komen. Als de distributiecentra of vrachtwagens met verse voeding geblokkeerd worden, dreigt de sector tonnen voedingswaren te moeten weggooien”, waarschuwt Comeos nog.