Gent lanceert korteketenplatform voor professionelen

Gent lanceert korteketenplatform voor professionelen

In Gent is VANIER van start gegaan, een online platform waar professionele gebruikers seizoensgebonden, lokale land- en tuinbouwproducten rechtstreeks bij de producent kunnen aankopen en laten leveren. Duurzaamheid staat centraal in het hele verhaal.

 

Enkel voor professionelen

De meeste korteketeninitiatieven in Gent zijn gericht op de eindconsument, maar met VANIER wordt nu ook een online marktplaats gecreëerd voor professionelen. Restauranthouders, winkeliers en grootkeukens kunnen lokale producten direct aankopen bij de producent. Het gaat om groenten, fruit, zuivel, vlees en brood van Oost-Vlaamse land-en tuinbouwers, maar ook specialiteiten zoals honing of mosterd. In de toekomt wil VANIER ook gewassen en gesneden groenten en fruit aanbieden, wat voor grootverbruikers erg belangrijk is.

 

De rode draad doorheen het ganse project is duurzaamheid, door te kiezen voor lokale en seizoensgebonden producten die verkocht worden aan een eerlijke prijs. Verpakkingen worden tot een minimum beperkt en de leveringen in de binnenstad gebeuren via duurzame logistiek. Door te kiezen voor producenten uit de regio zelf, wordt het aantal transportkilometers beperkt.

 

De leden van het platform worden aangemoedigd om duurzame keuzes te maken: elke producent bepaalt zelf zijn prijs, productiemethode en aanbod, maar wordt verondersteld daar open over te communiceren. Ook van de afnemers wordt verwacht dat ze in alle transparantie aangeven welke keuzes ze belangrijk vinden voor hun zaak. Via workshops en netwerkevenementen kunnen beide partijen elkaars producten of werkwijze beter leren kennen.