Gezondheidstaks op voeding werkt – maar niet echt

Gezondheidstaks op voeding werkt – maar niet echt

Gezondheidstaks op voeding werkt – maar niet echt

Werkt een taks op ongezonde voeding? In Mexico wel, blijkt uit een recente wetenschappelijke studie. Al kan men zich de vraag stellen of de gemeten impact een wezenlijk verschil maakt. 

 

Overgewicht

In januari 2014 voerde Mexico een frisdranktaks in van 1 peso per liter (ongeveer 10%) en een gezondheidstaks van 8% op calorierijke voeding (producten met een energiedensiteit van meer dan 275 kcal/100g, waaronder snoepgoed, snacks, ijs, ontbijtgranen, koekjes, sauzen en bereide maaltijden). Met reden: in Mexico kampt 70% van de volwassenen en 33% van de kinderen met overgewicht. 


Maar haalt zo’n taks iets uit? Onderzoekers van het Mexican National Institute of Public Health en van de University of North Carolina analyseerden de Nielsencijfers tussen januari 2012 en december 2014. De resultaten werden deze zomer gepubliceerd in PLoS Medicine. 

 

Significante daling

De onderzoekers zagen dat het verkoopvolume van de getaxeerde producten in 2014 daalde met 25g per capita per maand, of 5,1%. Voor niet-getaxeerde producten zag men geen significante wijzigingen. Bovendien: in huishoudens met lage inkomens bedroeg de daling voor ongezonde voeding wel 10,2%. In de middengroepen was dat 5,8% terwijl het aankoopgedrag niet veranderde bij de hoge inkomensgroepen. 


De studie bevestigt dus dat een relatief bescheiden gezondheidstaks op korte termijn een significant effect heeft op het aankoopgedrag. Vooral kwetsbare gezinnen kopen minder junkfood. Maar of die verandering ook de volksgezondheid ten goede komt, werd niet onderzocht. De gemeten daling vertegenwoordigt uiteindelijk slechts 70 tot 110 kcal per persoon per maand, wat zeer beperkt is. 


Bovendien werd de verkoop in alternatieve, vaak goedkopere kanalen (zoals straatventers) niet meegenomen in de telling – misschien hebben de Mexicanen gewoon hun snacks elders gekocht? Zowel voor- als tegenstanders van een gezondheidstaks vinden in deze studie dan ook munitie. 

 

En elders? 

In België bleek de invoering van een suikertaks nauwelijks effect te hebben op het koopgedrag – tenzij dan op grensaankopen. Toch overwegen steeds meer landen de invoering van een taks op ongezonde voeding. In het VK gaat een frisdranktaks van start in 2018, besliste de regering er. Een blikje cola zou tien cent duurder worden. Tot grote vreugde van televisiekok Jamie Oliver, die al langer een kruistocht voert voor gezonde voeding. 


Frankrijk heeft een frisdranktaks ingevoerd van 7 eurocent per liter en voorziet een verhoging in 2017. Finland beperkt zich niet tot een louter frisdranktaks (22 eurocent per liter), de heffing geldt evengoed voor snoep en ijs. Ook Hongarije en Roemenië kennen een gezondheidstaks. In Denemarken bleek een vet- en suikertaks geen succes en werd hij weer afgevoerd. In de VS werd Philadelphia de eerste stad die een frisdranktaks invoerde


En sinds vorige maand kent de Indiase staat Kerala een vettaks van 14,5% op ongezonde snacks als hamburgers, donuts en pizza’s. De overheid viseert hiermee vooral ketens als McDonald's, Burger King, Domino's en KFC. Indiërs blijken massaal over te schakelen van hun traditionele eetpatronen naar ongezonde Westerse fastfood. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.

Hoegaarden verhuist deel productie naar Vietnam en China

18/05/2018

Het witbier Hoegaarden groeit sterk in Azië, maar verliest zijn pluimen in Europa. AB InBev verhuist daarom een deel van de productie naar China en Vietnam: in de brouwerij in Hoegaarden zelf wordt twee dagen per week minder gebrouwen.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.