Ginhype maakt plaats voor whisky-revival

Ginhype maakt plaats voor whisky-revival

Niet iedereen zit deze zomer aan de gin-tonic. De whisky-categorie herleeft en spreekt een jonger publiek aan. Investeren en innoveren loont, zegt Dirk Van Ham, country director van Diageo Benelux. 

 

33 miljoen kisten

Voor alle duidelijkheid: er is geen enkele reden om het ginassortiment uit de rekken te halen. In de markt van sterkedrank is gin de enige categorie die blijft groeien, ook na de invoering van de accijnsverhoging op 1 november vorig jaar. “Gin is nu voor het eerst groter dan whisky, althans in volume. Dat gin-tonicverhaal is zeker nog niet ten einde”, weet Dirk Van Ham. “Maar er is meer dan gin. We pikken signalen op dat er ook in de whiskycategorie één en ander begint te leven.” 


Dat is interessant voor Diageo, want de groep is de wereldwijde nummer één in whisky, met merken als Johnnie Walker, J&B, Lagavulin of Talisker. “We verkopen 33 miljoen kisten per jaar. In Schotland liggen er momenteel tien miljoen vaten van Diageo te rijpen, dat is zowat de helft van de volledige Schotse whiskyvoorraad… We staan klaar voor een grote toekomst.”

 

Imago van whisky afgestoft

Het gaat om een internationale trend. In de VS is whisky nu de snelst groeiende categorie. Dat was ze ook in België, voor de accijnsverhoging. In waarde groeit de whiskycategorie ondanks alles nog steeds. Of er redenen zijn voor die wereldwijde whiskyrevival? 


“Whisky had een wat stoffig imago. Wij hebben de categorie opengebroken en toegankelijker gemaakt. We zien dat meer jongvolwassenen in whisky stappen. De leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar vertegenwoordigt al 28% van de consumptie. Ook vrouwen vinden vaker de weg naar whisky. Bekende rolmodellen als Kate Moss spelen hier hun rol.”  


Diageo heeft de toon van de communicatie bijgestuurd. “In malt whisky ging het vroeger altijd over leeftijd en ambacht. We zijn meer over de smaak gaan praten en dat slaat aan.” Ook productinnovatie werpt vruchten af. Er was de lancering van Johnnie Walker Double Black bijvoorbeeld. In het bourbonsegment introduceerde Diageo met succes Bulleit Bourbon & Rye, een merk dat nog klein is maar wel sterk groeit. En er is het premiumverhaal, met geschenkverpakkingen voor Blue Label. 

 

Hoge ambities

“We blijven ook consequent investeren in Johnnie Walker Red Label, dat al bijna 200 jaar bestaat. Dit najaar brengen we voor het eerst een grote innovatie met Johnnie Walker Red Rye Finish, een exclusieve blend die werd ontwikkeld door onze meesterblender Jim Beveridge. Hij verzoent de diepte en het karakter van Schotse whisky met het zoete en kruidige van een bourbon. Echt verrassend! Binnenkort lanceren we hem, voorlopig in een beperkte hoeveelheid.” 


Diageo toont zich erg ambitieus. “We realiseren nu een omzet van ongeveer 2 miljard pond in Europa. Binnen vijf jaar moet dat 3 miljard worden. Uiteindelijk hebben we in Europa nog maar een marktaandeel van 2,7% in de totale alcoholmarkt. Er is dus nog groeimarge.” 

 

Lees ook: “Accijnsverhoging desastreus voor drankenmarkt”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Emté blijft wegen op resultaten Sligro Food Group

19/10/2017

Bij de bekendmaking van de resultaten voor het derde kwartaal heeft Sligro Food Group laten verstaan dat het nog steeds op zoek is naar een oplossing voor Emté. Ondertussen blijft de omzet van die bedrijfstak dalen.

Unilever verkoopt minder ijsjes in magere zomer

19/10/2017

De voorbije zomer was er maar weinig sprake van stralend weer en dat heeft ook zijn effect gehad op de ijsverkoop van Unilever. Dat onderdeel van het Brits-Nederlandse bedrijf zag zijn omzet met 6,7% dalen.

Danone wijzigt managementstructuur

19/10/2017

Danone heeft besloten om de managementstructuur aan de top van het bedrijf aan te passen. De functie van voorzitter van de raad van bestuur en die van CEO worden voortaan gecombineerd door huidig CEO Emmanuel Faber.

Lastig derde kwartaal voor Carrefour

18/10/2017

De kwartaalresultaten die Carrefour woensdagavond publiceerde, illustreren de grote uitdagingen waar de nieuwe CEO en zijn team voor staan, vooral dan in West-Europa. Ook in België daalde de vergelijkbare omzet.

Delhaize opent stadsmoestuin

18/10/2017

Voortaan kunnen de klanten van Delhaize Boondael in Elsene groenten kopen die net geplukt zijn op het dak van hun supermarkt. Geen marketingstunt, wel een onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van de retailer.

Sainsbury’s gaat 2.000 banen schrappen

18/10/2017

De Britse supermarktketen Sainsbury’s gaat in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2.000 banen schrappen. Zo wil het tot 500 miljoen pond (560 miljoen euro) besparen, in een poging om de concurrentie met de discounters aan te gaan.

Back to top