Ginhype maakt plaats voor whisky-revival

Ginhype maakt plaats voor whisky-revival

Niet iedereen zit deze zomer aan de gin-tonic. De whisky-categorie herleeft en spreekt een jonger publiek aan. Investeren en innoveren loont, zegt Dirk Van Ham, country director van Diageo Benelux. 

 

33 miljoen kisten

Voor alle duidelijkheid: er is geen enkele reden om het ginassortiment uit de rekken te halen. In de markt van sterkedrank is gin de enige categorie die blijft groeien, ook na de invoering van de accijnsverhoging op 1 november vorig jaar. “Gin is nu voor het eerst groter dan whisky, althans in volume. Dat gin-tonicverhaal is zeker nog niet ten einde”, weet Dirk Van Ham. “Maar er is meer dan gin. We pikken signalen op dat er ook in de whiskycategorie één en ander begint te leven.” 


Dat is interessant voor Diageo, want de groep is de wereldwijde nummer één in whisky, met merken als Johnnie Walker, J&B, Lagavulin of Talisker. “We verkopen 33 miljoen kisten per jaar. In Schotland liggen er momenteel tien miljoen vaten van Diageo te rijpen, dat is zowat de helft van de volledige Schotse whiskyvoorraad… We staan klaar voor een grote toekomst.”

 

Imago van whisky afgestoft

Het gaat om een internationale trend. In de VS is whisky nu de snelst groeiende categorie. Dat was ze ook in België, voor de accijnsverhoging. In waarde groeit de whiskycategorie ondanks alles nog steeds. Of er redenen zijn voor die wereldwijde whiskyrevival? 


“Whisky had een wat stoffig imago. Wij hebben de categorie opengebroken en toegankelijker gemaakt. We zien dat meer jongvolwassenen in whisky stappen. De leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar vertegenwoordigt al 28% van de consumptie. Ook vrouwen vinden vaker de weg naar whisky. Bekende rolmodellen als Kate Moss spelen hier hun rol.”  


Diageo heeft de toon van de communicatie bijgestuurd. “In malt whisky ging het vroeger altijd over leeftijd en ambacht. We zijn meer over de smaak gaan praten en dat slaat aan.” Ook productinnovatie werpt vruchten af. Er was de lancering van Johnnie Walker Double Black bijvoorbeeld. In het bourbonsegment introduceerde Diageo met succes Bulleit Bourbon & Rye, een merk dat nog klein is maar wel sterk groeit. En er is het premiumverhaal, met geschenkverpakkingen voor Blue Label. 

 

Hoge ambities

“We blijven ook consequent investeren in Johnnie Walker Red Label, dat al bijna 200 jaar bestaat. Dit najaar brengen we voor het eerst een grote innovatie met Johnnie Walker Red Rye Finish, een exclusieve blend die werd ontwikkeld door onze meesterblender Jim Beveridge. Hij verzoent de diepte en het karakter van Schotse whisky met het zoete en kruidige van een bourbon. Echt verrassend! Binnenkort lanceren we hem, voorlopig in een beperkte hoeveelheid.” 


Diageo toont zich erg ambitieus. “We realiseren nu een omzet van ongeveer 2 miljard pond in Europa. Binnen vijf jaar moet dat 3 miljard worden. Uiteindelijk hebben we in Europa nog maar een marktaandeel van 2,7% in de totale alcoholmarkt. Er is dus nog groeimarge.” 

 

Lees ook: “Accijnsverhoging desastreus voor drankenmarkt”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dr. Oetker stort zich op Belgische industriële bakkerij

11/12/2017

De Duitse Oetker Gruppe, bij ons vooral bekend van de diepvriespizza’s van Dr. Oekter, heeft de Belgische industriële bakkerij Diversi Foods overgenomen. Dat is een grote leverancier van diepvriesbrood aan Belgische en Nederlandse supermarktketens.

Ahold en Delhaize nu ook in de Verenigde Staten één

08/12/2017

De eenmaking van Ahold en Delhaize gaat verder: in januari worden ook Ahold USA en Delhaize America samengevoegd. Zo wil het Belgisch-Nederlandse fusiebedrijf verder in de kosten snijden.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Vakbonden Carrefour leven in angst voor transformatieplan

08/12/2017

Bij supermarktbedrijf Carrefour hebben ze de komende maanden en jaren heel wat werk voor de boeg om een herstructurering tot een goed einde te brengen. De vakbonden kijken ondertussen met een bang hart naar de toekomst.

Filet Pur: Een lege doos, vol gebakken lucht

08/12/2017

Dat de supermarkt niet meer is dan een vuilnisbak voor mislukkelingen, dat leerden we deze week, onder andere. De Sint bracht wel meer opwindend fmcg-nieuws, zoals blijkt uit dit vakkundig afgekruide nieuwsoverzicht van RetailDetail Food.

Vijf supermarkttrends voor 2018

08/12/2017

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Back to top