Grand Frais lonkt naar Luik

Shutterstock.com

De Franse retailer Grand Frais, specialist in verse voeding, wil verschillende nieuwe vestigingen openen in de rand van enkele Waalse steden.

 

Ans

In eerste instantie richt Grand Frais zijn pijlen op Luik, en meer bepaald op Ans. Volgens de RTBF heeft de Franse keten reeds een aanvraag ingediend voor de bouw van een hal van 1.000 m² tegenover de plaatselijke Decathlon. Daarnaast zouden er plannen zijn om zich ook in andere stedelijke gebieden in Wallonië te vestigen. Sinds 2013 is er al één winkel in Messancy, in de provincie Luxemburg, vlakbij de Franse grens.

 

De formule van Grand Frais is vrij uniek: het concept houdt het midden tussen een overdekte versmarkt van vroeger en de traditionele supermarkt. Het assortiment bestaat uitsluitend uit voeding, opgesteld in vijf werelden: groenten en fruit, vlees, kazen, vis en bakkerijproducten. Het grootste deel van het gamma wordt in zelfbediening aangeboden. Verder doen ook de kassa’s aan een gewone supermarkt denken.

 

Gedateerd groeimodel?

Hoewel de keten in Frankrijk een sterke groei doormaakt en op korte tijd uitgroeide tot de populairste detailhandelaar van het land, zal het in Wallonië mogelijk een stuk moeilijker gaan. Het 'Observatoire du Commerce', een Waals raadgevend orgaan, heeft onlangs een negatief advies uitgebracht. Het groeimodel van Grand Frais bestaat er immers in uit te wijken naar de buitenwijken en te profiteren van de aantrekkingskracht van nabijgelegen hypermarkten, in dit geval Makro en Cora. Die strategie staat haaks op het advies van experten, die ervoor pleiten om de dorps-en stadskernen te versterken in de hoop ze weer aantrekkelijk te maken.

 

Het wordt dus geen eenvoudige beslissing voor de betrokken autoriteiten, wetende dat de nieuwe Grand Frais een vijftigtal jobs zou kunnen opleveren.