Greenyard-fabriek na dodelijke listeria-besmetting weer open

De oorzaak voor de listeria-besmetting in de Hongaarse fabriek van Greenyard, die negen mensen het leven kostte, is gevonden. Nu het probleem is opgelost, gaat de fabriek voor diepvriesgroenten weer open.

 

Een van twee diepvriestunnels besmet

Tussen 2015 en 2018 werden 47 mensen ziek en overleden daarvan negen mensen aan de gevolgen van een listeriabesmetting. De oorzaak werd in juni gevonden bij een fabriek van groenten- en fruitverwerker Greenyard Foods in Hongarije, waar het diepvriesgroenten produceert. Verpakkingen van tussen 2016 en 2018 werden teruggeroepen en de fabriek ging dicht, op zoek naar de bron van de besmetting.

 

Nu is deze gevonden in een van de twee vriestunnels van de productiefaciliteit, waar 3% van het volume van alle diepvriesactiviteit van de groep werd geproduceerd. De besmette tunnel is gesloten, de rest van de fabriek is na controle en onderzoek in samenwerking met de voedselveiligheidsautoriteiten opnieuw vrijgegeven. De productie kan dus weer van start gaan. 

 

Greenyard meet zich naar eigen zeggen voortaan ook een voortrekkersrol in de diepvriesindustrie aan, om in samenwerking met sectorvertegenwoordigers de industrievoorschriften te verhogen. Binnenshuis zoekt de foodproducten een kwaliteit- en voedselveiligheidsmanager om het managementteam te vervoegen, terwijl het ook striktere veiligheids- en schoonmaakmaatregelen implementeert. Het bedrijf laat ook opgelucht weten dat de volledige financiële impact van de terugroepactie daardoor wellicht onder de eerder geschatte 30 miljoen euro – na verzekeringen – zal blijven.