Greenyard ontdoet zich van schuldenberg

Foto: Vladimir Tretyakov / Shutterstock.com

Greenyard blijft groeien en winstgevender worden, met dank aan de coronacrisis. De groenten- en fruitleverancier maakt er gretig gebruik van om zijn torenhoge schuldenberg weg te werken.

 

Minder schulden, meer klimaat

Greenyard krijgt weer ademruimte: beetje bij beetje slaagt het Belgische bedrijf erin zijn schuldenlast terug te dringen. De verwerker van groenten en fruit heeft nu nog “maar” vier keer zoveel schulden als winst (EBITDA, zes maanden eerder dan het bedrijf had voorzien. Het is vooral al fors minder dan de schuldhefboom van 7,2 waar Greenyard vorig jaar nog meer kampte. Na het einde van volgend boekjaar (2021/2022) mag de schuldlast niet meer hoger dan drie keer de winst uitkomen.


Om dat te bereiken, bereidt de versegroentenleverancier van onder meer Delhaize en Rewe ook al een herfinanciering voor. Die onderhandelingen zullen nu vlotter verlopen dankzij de goeie financiële resultaten, meent het bedrijf. Greenyard is sinds vorig kwartaal inderdaad weer winstgevend en verwacht dit jaar een positieve brutowinst tussen de 106 en 110 miljoen euro te halen. 


De omzet steeg over de voorbije jaarhelft bovendien met 10,3%, terwijl de winstmarge toenam tot 2,6%. Het bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver ziet nu zelfs ruimte om extra te investeren in duurzaamheid: Greenyard formuleert vier concrete engagementen rond klimaatmaatregelen, waterbeheer, verantwoord inkopen en ‘zero waste’-doelstellingen. Er wordt ook een groepsdirecteur duurzaamheid aangesteld.