Greenyard plukt eerste vruchten van transformatieplan

Greenyard plukt eerste vruchten van transformatieplan
Shutterstock.com

Greenyard zegt bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten dat de rentabiliteit sterk verbeterd is en verwacht in de tweede helft van het boekjaar een versnelling van de winstgroei.

 

Positieve vooruitzichten

Voor de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar (april tot september) verwacht het groenten- en fruitbedrijf een brutobedrijfswinst (ebitda) van 43 à 45 miljoen euro. Tijdens de vorige jaarhelft bedroeg de ebitda nog slechts 23,3 miljoen euro. Greenyard schrijft het herstel toe aan "de strikte implementatie van het transformatieplan, met een sterke focus op marge en winstgevende volumes en het rechtzetten van de overheadkosten." Het bedrijf gaat er bovendien van uit dat de impact van het plan in de tweede helft van het boekjaar nog groter zal zijn.

 

In het eerste kwartaal (april-juni) boekte Greenyard een omzet van 1,03 miljard euro, een daling met 2,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling situeert zich in de afdeling verse groenten en fruit, waarvan de omzet met 4% terugliep. Van producten als druiven, meloenen en citrusvruchten stonden de prijzen onder druk. Greenyard beëindigde ook enkele verlieslatende contracten. De diepvries- en conservenafdeling van het bedrijf deed het beter met een omzetstijging van 4,1% tot 181,9 miljoen euro. Zowel in de foodservice als in de voedingsindustrie kon Greenyard het klantenbestand uitbreiden.

 

In de marge van de resultaten werd ook bekendgemaakt dat de heer Borman (op eigen initiatief) de raad van bestuur van Greenyard verlaat. De Zuid-Afrikaanse ex-steenkoolgigant kwam in 2013 bij het bedrijf, toen het management steun zocht om private-equitybedrijf CVC uit te kopen.