Greenyard wil via overname Dole 's werelds grootste worden

Greenyard wil via overname Dole 's werelds grootste worden

Het Belgische Greenyard heeft bevestigd dat het dicht bij een overname van de Amerikaanse sectorgenoot Dole Food staat. Dole is twee keer zo groot als Greenyard en een overname zou het Belgische bedrijf tot grootste ter wereld maken.

Financiering voorhanden

Greenyard zou ongeveer 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro) neertellen voor de overname van Dole Food, maar “momenteel is er nog geen definitieve overeenkomst bereikt en er is geen garantie dat deze onderhandelingen zullen uitmonden in een transactie tussen beide ondernemingen.” Dat stelt Greenyard in een persbericht. Het voegt er wel aan toe dat de nodige financiering al voorhanden is en dat er pas verder gecommuniceerd wordt zodra er meer nieuws te melden is.

 

Greenyard is momenteel al actief in 25 landen en heeft zelf een omzet van 4,25 miljard euro. De groep, die is ontstaan uit de fusie van Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest, handelt in verse groenten en fruit, diepvriesproducten, conserven, bloemen en planten, bereidingen en substraten. Dole Food van zijn kant is dan weer 's werelds grootste producent van bananen en ananassen. Het heeft een omzet van 4,51 miljard dollar (3,82 miljard euro), maar is momenteel ook wel verlieslijdend. Als de overname er komt, dan wordt Greenyard de grootste producent van groenten en fruit wereldwijd.

 

Eerder dit jaar leek het nog zo dat Dole naar de beurs zou trekken, nadat het in 2013 net van de beurs was gehaald. De 94-jarige CEO David Murdock kiest nu blijkbaar toch voor een gewone overname.