Greenyard en Dole Food voeren overnamegesprekken | RetailDetail

Greenyard wil via overname Dole 's werelds grootste worden

Greenyard wil via overname Dole 's werelds grootste worden
Shutterstock

Het Belgische Greenyard heeft bevestigd dat het dicht bij een overname van de Amerikaanse sectorgenoot Dole Food staat. Dole is twee keer zo groot als Greenyard en een overname zou het Belgische bedrijf tot grootste ter wereld maken.

Financiering voorhanden

Greenyard zou ongeveer 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro) neertellen voor de overname van Dole Food, maar “momenteel is er nog geen definitieve overeenkomst bereikt en er is geen garantie dat deze onderhandelingen zullen uitmonden in een transactie tussen beide ondernemingen.” Dat stelt Greenyard in een persbericht. Het voegt er wel aan toe dat de nodige financiering al voorhanden is en dat er pas verder gecommuniceerd wordt zodra er meer nieuws te melden is.

 

Greenyard is momenteel al actief in 25 landen en heeft zelf een omzet van 4,25 miljard euro. De groep, die is ontstaan uit de fusie van Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest, handelt in verse groenten en fruit, diepvriesproducten, conserven, bloemen en planten, bereidingen en substraten. Dole Food van zijn kant is dan weer 's werelds grootste producent van bananen en ananassen. Het heeft een omzet van 4,51 miljard dollar (3,82 miljard euro), maar is momenteel ook wel verlieslijdend. Als de overname er komt, dan wordt Greenyard de grootste producent van groenten en fruit wereldwijd.

 

Eerder dit jaar leek het nog zo dat Dole naar de beurs zou trekken, nadat het in 2013 net van de beurs was gehaald. De 94-jarige CEO David Murdock kiest nu blijkbaar toch voor een gewone overname.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.