Greenyard zet herstel verder

Greenyard zet herstel verder
Foto: Shutterstock.com

Het transformatieplan van Greenyard lijkt zijn vruchten af te werpen: tijdens het afgelopen boekjaar boekte de fruit- en groenteverwerker beduidend betere resultaten.

 

Sterke winststijging

In het gebroken boekjaar 2019/20 realiseerde Greenyard een omzet van 4,06 miljard euro, een stijging met 3,8%. De opbrengsten stegen bij de afdeling 'Fresh' (verse groenten en fruit) en 'Long Fresh'(diepvries) met respectievelijk 2,3 en 10,4%.

 

Greenyard wist ook zijn winstgevendheid sterk te verbeteren, vooral dankzij doorgedreven kostenbesparingen. De aangepaste brutobedrijfswinst steeg met meer dan 48% tot 95,7 miljoen euro. Vooral het resultaat van de versdivisie is spectaculair, met een stijging van de brutobedrijfswinst van 73,9%. Netto is wel nog steeds een verlies van 68 miljoen euro, maar ook dat is een forse verbetering tegenover boekjaar 2018/19 (toen bedroeg het nettoverlies nog 192 miljoen euro).

 

Schuldenlast

Cruciaal voor de toekomst van Greenyard is de schuldafbouw. De schuldgraad was in maart 2019 opgelopen tot 7,1 keer de brutobedrijfswinst, schrijft De Tijd. Het voorbije boekjaar kon het bedrijf die schuldgraad terugdringen tot 4,4.

 

"Dit boekjaar begon net na de aankondiging van het transformatieplan, gevolgd door de sterke implementatie ervan", zegt co-CEO Marc Zwaaneveld. "Het was erg belangrijk om een wendbare organisatie met een continue verbetercultuur op te zetten. Vanaf het begin toonde het transformatieplan een onontgonnen potentieel op vlak van efficiëntie en winstgevendheid. Het herstel zette het hele jaar door en overtrof de verwachtingen. Greenyard is op weg om weer financieel gezond te worden en zal klaar zijn voor duurzame groei."