Griekse supermarktketen Marinopoulos vraagt faillissement aan | RetailDetail

Griekse supermarktketen Marinopoulos vraagt faillissement aan

Griekse supermarktketen Marinopoulos vraagt faillissement aan

De Griekse supermarktketen Marinopoulos heeft dinsdag het faillissement aangevraagd. De supermarktketen werd in 1995 opgericht als een joint venture tussen de Marinopoulos Group en Carrefour, maar de Fransen trokken zich in 2012 terug uit de keten.

Domino-effect

Het faillissement is het gevolg van grote schulden bij Marinopoulos, dat honderden miljoen euro schuldig zou zijn aan meer dan 3.000 leveranciers. Er wordt dan ook gevreesd voor een domino-effect, nu de keten de boeken heeft neergelegd. Bij Marinopoulos zijn bijna 13.000 werknemers aan de slag.

 

De keten vroeg het faillissement aan om bescherming te krijgen tegen schuldeisers, die beslag lieten leggen op de inkomsten en hun producten terug uit de rekken kwamen halen. Het heeft nu twee maanden de tijd om gesprekken aan te knopen met een partner die de keten kan redden.  Eerder waren er al gesprekken met een andere Griekse keten, Sklavenitis, maar die bleven zonder gevolg. De totale schulden van 1,3 miljard euro zullen de nieuwe gesprekken alvast niet eenvoudig maken. De komende weken zullen verschillende oplossingen bekeken worden.

 

Marinopoulos ging al in 1893 van start, toen de eerste winkel onder de naam werd geopend. Momenteel heeft de keten meer dan 700 supermarkten in Griekenland. Het bedrijf is nog steeds grotendeels in handen van de familie van de oprichters.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.