Groeiend Miko maakt minder winst

Groeiend Miko maakt minder winst
Miko

De koffie- en verpakkingsgroep Miko zag zijn omzet vorig jaar met 2,5 procent groeien. Toch daalde door overnames en enkele grote investeringen de winst.

 

Overnames in drie landen

Miko, actief in de koffiebranche en tevens producent van kunststofverpakkingen, haalde in 2018 een omzet van 209,9 miljoen euro, een stijging met 2,5 procent. De ebitda en nettowinst daalden met respectievelijk 11,8 en 18 procent. Volgens Miko zijn die dalingen het gevolg van eenmalige factoren. Wanneer men die uit de resultaten filtert, is de ebitda stabiel gebleven en de nettowinst gestegen met 8,42 procent.

 

De eenmalige factoren die op het resultaat hebben gewogen, zijn vooral overnames en investeringen. Miko nam in Denemarken het noodlijdende Maas over, wat een negatief effect had van 1,07 miljoen op de ebitda. Verder nam de groep het Noorse Kaffebryggerriet over, een koffieserviceoperator die zich focust op de kantorenmarkt, en het Britse The Office Coffee Company.

 

Miko investeerde ook meer dan 2 miljoen euro in nieuwe technologie voor zijn kunststofafdeling. 1,2 miljoen euro daarvan was een noodzakelijke voorinvestering, omdat de groep een groot contract binnenhaalde in de loop van 2018.

 

Vertrouwen in de toekomst

Miko maakt zich sterk dat de overnames, het grote contract en de genoemde investeringen de resultaten van 2019 “een duw in de rug zullen geven”. Het bedrijf heeft een groot vertrouwen in de toekomst en verhoogt het dividend voor de aandeelhouders met tien procent. De groep voorziet tevens een budget van 19,3 miljoen euro voor nieuwe investeringen.

 

De Miko-groep legt zich toe op twee kernactiviteiten: koffieservice en de productie van kunststofverpakkingen voor de voedings- en 'health care'-industrie. Het is een internationale groep met eigen bedrijven actief in dertien landen.