Grotere verpakkingen niet altijd goedkoper | RetailDetail

Grotere verpakkingen niet altijd goedkoper

Grotere verpakkingen niet altijd goedkoper
Shutterstock

Bij heel wat producten in de supermarkt geldt dat grotere verpakkingen per kilo of per liter goedkoper zijn dan kleinere verpakkingen, maar in sommige gevallen is het net andersom. Veel hangt daarbij af van de standaardverpakking.

 

Verschillende uitgangspunten

Gemiddeld gezien is het in de supermarkt voordeliger om grotere hoeveelheden aan te kopen, maar wanneer een bepaalde verpakking niet vaak verkocht wordt, geldt soms de omgekeerde regel en is het voordeliger om een kleine verpakking te kopen. Bij Delhaize geldt wel de standaardregel dat groter normaal altijd goedkoper is: “Ons uitgangspunt is dat grotere hoeveelheden altijd relatief goedkoper moeten zijn, tenminste als ze in een identieke verpakking zitten. Zoniet zijn er andere invloeden die meespelen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver aan GVA.

 

Colruyt houdt dan weer eerder rekening met de meest verkochte verpakking. “Het is zo dat de standaardverpakking - en dat kan dus ook het kleinere blik zijn - in de grootste volumes wordt geproduceerd”, verklaart Silja Decock de prijsverschillen: “De volledige keten is daar dan ook op afgestemd, waardoor de kostprijs lager komt te liggen. Die standaardverpakking is bovendien ook het populairst bij klanten, waardoor er meer concurrentie heerst. Daardoor kan het zijn dat de standaardverpakking relatief goedkoper is dan de grootverpakking.”

 

Die uitleg wordt bijgestaan door Jorg Snoeck van RetailDetail, die dan ook aanraadt om steeds goed naar de prijs per liter of per kilo te kijken. Dat wordt echter steeds moeilijker gemaakt door producenten, die met meer verschillende verpakkingen op de proppen komen.

 

Vergelijken

“Vroeger wist de consument van niks, nu heeft hij alle wapens om prijzen te vergelijken”, zegt Snoeck. “Dat beseffen producenten en supermarkten ook, en daarom wordt er bewust een spel gespeeld met verpakkingen. Zo wil men vermijden dat de consument één op één kan vergelijken. Hoe meer verpakkingen en hoeveelheden, hoe moeilijker het voor de consument immers wordt om te zien wat het voordeligste is.”

 

Opvallend is ook dat plastic verpakkingen over het algemeen duurder zijn dan andere verpakkingen, terwijl plastic de producent alles samen minder geld kost. “De bedrijfswereld doet heel wat inspanningen om de milieu-impact van producten tijdens hun hele levenscyclus te verminderen. Ik sluit dus ook niet uit dat zij de prijs voor plastic bewust iets hoger leggen, als ze een andere variant hebben”, zegt Fatima Boudjaoui van Fost Plus. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Supermarkt mag concurreren met apotheek

17/07/2018

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block werkt aan een Koninklijk Besluit om de verkoop van medische hulpmiddelen mogelijk te maken in supermarkten. Retailers reageren positief, apothekers zijn kritisch. 

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.