Grotere verpakkingen niet altijd goedkoper | RetailDetail

Grotere verpakkingen niet altijd goedkoper

Grotere verpakkingen niet altijd goedkoper
Shutterstock

Bij heel wat producten in de supermarkt geldt dat grotere verpakkingen per kilo of per liter goedkoper zijn dan kleinere verpakkingen, maar in sommige gevallen is het net andersom. Veel hangt daarbij af van de standaardverpakking.

 

Verschillende uitgangspunten

Gemiddeld gezien is het in de supermarkt voordeliger om grotere hoeveelheden aan te kopen, maar wanneer een bepaalde verpakking niet vaak verkocht wordt, geldt soms de omgekeerde regel en is het voordeliger om een kleine verpakking te kopen. Bij Delhaize geldt wel de standaardregel dat groter normaal altijd goedkoper is: “Ons uitgangspunt is dat grotere hoeveelheden altijd relatief goedkoper moeten zijn, tenminste als ze in een identieke verpakking zitten. Zoniet zijn er andere invloeden die meespelen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver aan GVA.

 

Colruyt houdt dan weer eerder rekening met de meest verkochte verpakking. “Het is zo dat de standaardverpakking - en dat kan dus ook het kleinere blik zijn - in de grootste volumes wordt geproduceerd”, verklaart Silja Decock de prijsverschillen: “De volledige keten is daar dan ook op afgestemd, waardoor de kostprijs lager komt te liggen. Die standaardverpakking is bovendien ook het populairst bij klanten, waardoor er meer concurrentie heerst. Daardoor kan het zijn dat de standaardverpakking relatief goedkoper is dan de grootverpakking.”

 

Die uitleg wordt bijgestaan door Jorg Snoeck van RetailDetail, die dan ook aanraadt om steeds goed naar de prijs per liter of per kilo te kijken. Dat wordt echter steeds moeilijker gemaakt door producenten, die met meer verschillende verpakkingen op de proppen komen.

 

Vergelijken

“Vroeger wist de consument van niks, nu heeft hij alle wapens om prijzen te vergelijken”, zegt Snoeck. “Dat beseffen producenten en supermarkten ook, en daarom wordt er bewust een spel gespeeld met verpakkingen. Zo wil men vermijden dat de consument één op één kan vergelijken. Hoe meer verpakkingen en hoeveelheden, hoe moeilijker het voor de consument immers wordt om te zien wat het voordeligste is.”

 

Opvallend is ook dat plastic verpakkingen over het algemeen duurder zijn dan andere verpakkingen, terwijl plastic de producent alles samen minder geld kost. “De bedrijfswereld doet heel wat inspanningen om de milieu-impact van producten tijdens hun hele levenscyclus te verminderen. Ik sluit dus ook niet uit dat zij de prijs voor plastic bewust iets hoger leggen, als ze een andere variant hebben”, zegt Fatima Boudjaoui van Fost Plus. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

IKEA ontwikkelt nu ook een echte 'bug burger'

15/03/2018

SPACE10, het innovatielab van meubelgigant Ikea, komt voor de dag met een gezond alternatief voor de de klassieke hamburger. Het vlees wordt vervangen door rode biet en meelworm. Ook een 'dogless hotdog' zit in de pijplijn.

Back to top