Hak en Iglo lanceren zelf Nutri-Score in Nederland

Hak en Iglo lanceren zelf Nutri-Score in Nederland
HAK

Groentefabrikant Hak en diepvriesspecialist Iglo gaan in het najaar het voedsellabel Nutri-Score op hun producten aanbrengen. Daarmee lopen beide bedrijven voor op een definitieve beslissing van de Nederlandse overheid over de invoering van een nieuw voedselinformatielogo.

 

Urgentie hoog

Hak en Iglo zijn meteen ook de eerste twee bedrijven die Nutri-Score in Nederland zullen introduceren. Volgens Hak-CEO Timo Hoogeboom heeft het geen zin nog langer te wachten: "Er is draagvlak van tal van partijen, het systeem is al in drie Europese landen ingevoerd, het is wetenschappelijk onderbouwd én het is al succesvol getest in de praktijk. Wij willen, gezien de urgentie van het probleem van de achterblijvende groenteconsumptie, niet langer wachten op een beslissing die mogelijk pas volgend jaar genomen wordt en gaan nu als eerste fabrikant de Nutri-Score-systematiek invoeren."

 

Een soortgelijke argumentatie is te horen bij Iglo, dat het systeem dit najaar zal invoeren: "Als het aan ons ligt moeten we in Nederland, in navolging van omringende landen als België en Frankrijk, snel beslissen om voedselkeuzelogo Nutri-Score in te voeren als centraal keuzelogo voor Nederlandse voedingsmiddelen", zegt algemeen directeur Niels Bontje in een persbericht.

 

Europees label

Nutri-Score is een label dat de voedingswaarde van producten vertaalt in een letter- en kleurencode, die rekening houdt met zowel met te vermijden voedingsstoffen (verzadigd vet, zout, suiker…) als met gezonde voedingsstoffen (vezels, proteïnen, fruit, groenten, noten). De score wordt dan omgezet naar een letter van A (aan te raden) tot E (te beperken), zodat de consument in een oogopslag ziet om wat voor product het gaat.

 

Het label is intussen officieel ingevoerd in onder meer België, waar het weliswaar vooralsnog een vrijwillig systeem is en fabrikanten dus niet verplicht zijn om het logo op hun producten aan te brengen. Diverse consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, zijn voorstander om het logo in heel de EU te verplichten. Via een online petitie willen ze de invoering van Nutri-Score op de agenda van de Europese Commissie krijgen.