Haniel verkoopt resterende Metro-aandelen aan Kretinsky

Haniel verkoopt resterende Metro-aandelen aan Kretinsky
Shutterstock.com

Haniel accepteert het overnamebod van EP Global Commerce op de aandelen van Metro. Het is nu uitkijken wat de andere aandeelhouders zullen doen.

 

Tweede pakket

Zoals verwacht heeft Haniel het overnamebod van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky voor zijn resterende Metro-aandelen aanvaard. "We zijn ervan overtuigd dat een vereenvoudiging van de aandeelhoudersstructuur en de uitoefening van de controlefunctie door een grootaandeelhouder de beste voorwaarden bieden voor succesvolle transformatie van Metro AG in een veeleisende marktomgeving", zei CEO Thomas Schmidt donderdag.

 

Haniel bezit nog 15,2% van de Metro-aandelen, nadat het eerder al een eerste pakket van 7,3% had verkocht aan de Tsjechische investeerder. Door de deal heeft Kretinskys investeringsmaatschappij EP Global Commerce nu 32,7% van het Duitse concern in handen.

 

67,5% nodig

EP Global Commerce heeft zijn overnameaanbod een week geleden officieel uitgebracht en biedt 16 euro per aandeel. Daarmee wordt de retailgigant, die meer dan 770 supermarkten exploiteert in 26 landen en momenteel ook eigenaar is van de supermarktketen Real, gewaardeerd op 5,8 miljard euro. Het aanbod van Kretinsky is echter onderworpen aan de voorwaarde dat hij ten minste 67,5% van alle gewone aandelen kan verwerven. Dit acht hij noodzakelijk om een ​​controle- en winstoverdrachtsovereenkomst met Metro af te kunnen dwingen.

 

Het is onduidelijk hoe de resterende aandeelhouders zullen reageren. De Meridian Stiftung houdt nog 14,2% van de aandelen vast, terwijl nog eens 6,5% in handen is van de Otto Beisheim-holding. De twee grote aandeelhouders hebben hun kaarten tot op heden tegen de borst gehouden, maar ze toonden alvast weinig enthousiasme voor het actuele overnamebod. Het betekent dat de aandelen die in het bezit zijn van het grote publiek (45,5%) plots een grote rol kunnen gaan spelen.

 

Metro zelf vindt het aanbod alvast te laag. CEO Olaf Koch zei bij de aankondiging van het overnamebod in juni dat zijn bedrijf aan de huidige voorwaarden "substantieel" ondergewaardeerd wordt.