Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa | RetailDetail

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa
Foto: Physics_joe / Shutterstock.com

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

 

Azië en Amerika groeimotoren

Hun groei hebben Nederlandse brouwerijgroepen Bavaria en Heineken vooral te danken aan expansie buiten Europa: bij Bavaria presteerden Noord- en Zuid-Amerika vorig jaar goed, terwijl voor Heineken het late nieuwjaar in Azië een belangrijke groeimotor was in het eerste kwartaal van 2018. 

 

Heineken tekende in de eerste drie maanden van dit jaar een dubbelcijferige groei op in Vietnam (de op één na grootste markt van de groep) en in Brazilië. Ook de Russen dronken meer bier, net als de Amerikanen dankzij het vroege paasfeest. In Europa was het vroege Pasen nochtans net een nadeel: volgens de bierproducent was het er nog te koud om voor frisse biertjes te gaan.

 

In Afrika profiteren zowel Heineken als Bavaria van groei in Ethiopië. Bavaria begon er vorig jaar zelfs de productiecapaciteit van het lokaal gebrouwen bier Habesha uit te breiden, zodat het landelijke dekking kan krijgen. Overheidsreguleringen bemoeilijkten daarentegen de bierverkoop in andere Afrikaanse landen.

 

Toenemende concurrentie en promotiedruk thuis

In Nederland blijft de situatie uitdagend, klinkt het eensgezind: “In de thuismarkt worden we geconfronteerd met toenemende concurrentie, aanhoudende promotiedruk in supermarkten en kortingsdruk in de horeca”, aldus Jan-Renier Swinkels, bestuursvoorzitter van Bavaria. De bierproducent verliest er dan ook marktaandeel. In België presteerden La Trappe en Cornet wel zeer goed. Bij Heineken was West-Europa de zwakst presterende regio: de verkoopvolumes daalden er met 1,7% in het eerste kwartaal van 2018.

 

Bavaria maakt over 2018 nog niks bekend, maar draaide vorig jaar voor het derde jaar op rij wel een recordomzet: de netto-omzet kwam uit op 659 miljoen euro (+6,5%). Het bedrijfsresultaat eindigde op 41,1 miljoen euro, 4,7 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Dat was volgens het bedrijf te wijten aan investeringen in alle brouwerijen.

 

Heineken blijft bij zijn winstprognose voor 2018: de brouwerijgroep verwacht de winstmarge met 25 basispunten te verbeteren, maar vreest dat wisselkoerseffecten een negatieve impact van 200 miljoen euro zullen hebben.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.