Heisa om stuntpromoties bij Intermarché

Heisa om stuntpromoties bij Intermarché

In Frankrijk veroorzaakt Intermarché flink wat deining met kortingen van 70% op grote merken. Niet zonder gevolgen: shoppers gaan met elkaar op de vuist, fabrikanten distantiëren zich en de overheid onderzoekt de zaak.

 

Verkoop met verlies

Naar aanleiding van een meer dan stevige prijskorting op Nutella (1,41 euro in plaats van 4,70 euro voor een pot van 950g!) ontstonden vorige week ware vechtpartijen in enkele winkels van de supermarktketen Intermarché. Het is niet de eerste en ook niet de enige keer dat de winkelketen uitpakt met dit soort prijskortingen. In het kader van “de vier goedkoopste weken van Frankrijk” was er een week eerder al 70% korting op Perrier, en deze en volgende week is het de beurt aan Pampers Baby-Dry en aan Carte Noire-koffie.

 

De retailer krijgt flink wat gratis media-aandacht en stelt zijn prijsimago scherp met deze acties, maar opent gewild of ongewild ook een maatschappelijk debat. Een korting van wel 70% kan immers niet anders dan leiden tot verkoop met verlies, en dat is in Frankrijk (net als in België) verboden. Tenzij het om solden zou gaan, want dan mag het wel. Maar Nutella is niet bepaald een seizoensproduct…  

 

Waardevernietiging

Fabrikant Ferrero distantieerde zich meteen van de stunt: “Deze promotie was een eenzijdige beslissing van het enseigne. Wij betreuren deze operatie en haar gevolgen”, luidde het. Ook de vereniging van voedingsfabrikanten ANIA is niet gelukkig met de situatie.

 

De timing van de actie is bovendien vrij ongelukkig, aangezien de Franse regering zich net nu heeft voorgenomen om de prijzenoorlog aan te pakken en prijskortingen te beperken tot maximaal 34% van de aankoopprijs door de retailer. Minister van landbouw Stéphane Travert heeft zich al verontwaardigd getoond en spreekt van waardevernietiging. De DGCCRF (het agentschap dat waakt over consumptie, concurrentie en fraudebestrijding) gaat een onderzoek instellen. En de consumentenorganisatie CLCV waarschuwt shoppers voor bedrieglijke promoties. Kortom, het onderwerp ligt meer dan ooit op tafel…

 

Voor alle duidelijkheid: in de Belgische winkels van Intermarché lopen deze stuntpromoties niet, tot nader order. Al laten de musketiers zich ook hier niet onbetuigd inzake promoties.