Heisa om stuntpromoties bij Intermarché | RetailDetail

Heisa om stuntpromoties bij Intermarché

Heisa om stuntpromoties bij Intermarché

In Frankrijk veroorzaakt Intermarché flink wat deining met kortingen van 70% op grote merken. Niet zonder gevolgen: shoppers gaan met elkaar op de vuist, fabrikanten distantiëren zich en de overheid onderzoekt de zaak.

 

Verkoop met verlies

Naar aanleiding van een meer dan stevige prijskorting op Nutella (1,41 euro in plaats van 4,70 euro voor een pot van 950g!) ontstonden vorige week ware vechtpartijen in enkele winkels van de supermarktketen Intermarché. Het is niet de eerste en ook niet de enige keer dat de winkelketen uitpakt met dit soort prijskortingen. In het kader van “de vier goedkoopste weken van Frankrijk” was er een week eerder al 70% korting op Perrier, en deze en volgende week is het de beurt aan Pampers Baby-Dry en aan Carte Noire-koffie.

 

De retailer krijgt flink wat gratis media-aandacht en stelt zijn prijsimago scherp met deze acties, maar opent gewild of ongewild ook een maatschappelijk debat. Een korting van wel 70% kan immers niet anders dan leiden tot verkoop met verlies, en dat is in Frankrijk (net als in België) verboden. Tenzij het om solden zou gaan, want dan mag het wel. Maar Nutella is niet bepaald een seizoensproduct…  

 

Waardevernietiging

Fabrikant Ferrero distantieerde zich meteen van de stunt: “Deze promotie was een eenzijdige beslissing van het enseigne. Wij betreuren deze operatie en haar gevolgen”, luidde het. Ook de vereniging van voedingsfabrikanten ANIA is niet gelukkig met de situatie.

 

De timing van de actie is bovendien vrij ongelukkig, aangezien de Franse regering zich net nu heeft voorgenomen om de prijzenoorlog aan te pakken en prijskortingen te beperken tot maximaal 34% van de aankoopprijs door de retailer. Minister van landbouw Stéphane Travert heeft zich al verontwaardigd getoond en spreekt van waardevernietiging. De DGCCRF (het agentschap dat waakt over consumptie, concurrentie en fraudebestrijding) gaat een onderzoek instellen. En de consumentenorganisatie CLCV waarschuwt shoppers voor bedrieglijke promoties. Kortom, het onderwerp ligt meer dan ooit op tafel…

 

Voor alle duidelijkheid: in de Belgische winkels van Intermarché lopen deze stuntpromoties niet, tot nader order. Al laten de musketiers zich ook hier niet onbetuigd inzake promoties.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Carrefour geeft meer details over transformatieplan

22/05/2018

Gezondheid en digitalisering zijn speerpunten in de plannen van Carrefour Belgium. Binnenkort kunnen klanten e-commerce bestellingen afhalen of terugbrengen in alle Express buurtwinkels. In de hypermarkten maakt non-food plaats voor bio en horeca.