Helft Lidl-winkels blijft ook vandaag dicht

Helft Lidl-winkels blijft ook vandaag dicht

Zowat de helft van de Belgische vestigingen van Lidl blijft vandaag dicht, omdat directie en vakbonden het niet eens raken over maatregelen die de werkdruk moeten verlagen. Deze namiddag volgt een nieuwe verzoeningspoging.

 

Het ongenoegen bij de Duitse discounter is niet nieuw: begin deze maand was er al een eerste lokale staking in West-Vlaanderen, waarmee de vakbonden "het schrikbewind in de regio" wilden aankaarten. Op 11 april volgde dan een nationale stakingsaanzegging, omdat de directie - volgens de christelijke vakbond LBC-NVK - geen oplossingen aanbracht op een verzoeningsvergadering na de West-Vlaamse staking.

 

Woensdag begon die nationale staking dan effectief: 79 (vooral Limburgse) vestigingen hielden de deuren gesloten. Gisteren breidde dat aantal al uit naar 128 (tot zelfs 147, volgens andere bronnen), die ook vandaag de deuren gesloten zouden houden. De woelige situatie werd er niet beter op toen de christelijke vakbond de directie ervan beschuldigde dat ze filiaalmanagers onder druk zou zetten om stakers te ontslaan, al ontkent die dat stellig.

 

Het vervolg op de onderhandelingen, dat eerst gepland stond voor half mei, is alvast vervroegd tot vanmiddag om 14u. Het valt maar af te wachten of de vakbonden, die de eerdere voorstellen van de directie ruimschoots onvoldoende vonden, nu wel akkoord zullen gaan met de maatregelen die de directie op tafel zal leggen om de werkdruk te verminderen. Gebeurt dat niet, dreigen de vakbonden alvast met een verdere uitbreiding van de acties.

Tags: