Herkomst, gezondheid en duurzaam blijven trends in food | RetailDetail

Herkomst, gezondheid en duurzaam blijven trends in food

Herkomst, gezondheid en duurzaam blijven trends in food
shutterstock

Consumenten letten steeds meer op de herkomst van hun eten. Met name de oudere generatie kijkt waar het voedsel eten vandaan komt. Ook gezondheid en duurzaamheid blijven trends.

Meer gezond gekocht

 
Dit komt naar voren in groeiende volumes van supermarktverkopen van bijvoorbeeld groenten en fruit. Vlees of frisdranken, producten die de consument als minder gezond of duurzaam ervaart, hebben teruglopende verkoopcijfers. Deze trends zullen dit jaar en volgend jaar doorzetten, zo concludeert ABN AMRO in het rapport Uitdagende markt voor food ondernemers. Naast gezondheid blijft de consument aandacht voor herkomst en duurzaamheid houden.  


Meer groenten en fruit


De Nederlandse consument kocht vorig jaar per huishouden voor ongeveer 3700 euro aan voeding, een stijging van 3 procent zowel in volume als in prijs. De consumentenbestedingen verder toe; dit jaar zullen de uitgaven aan voeding met gemiddeld 3 procent toenemen. De verkopen van groenten klommen met 5 procent, bij fruit ging het om 4 procent. De omzet steeg hier, net als bij vlees en vis, harder dan de hoeveelheid. De omzet van groenten steeg met 7 procent, die van fruit met 8 procent. De omzet van verse kant- en klaarproducten en salades klom met 7 procent.


Innovatie moet de omzet van de teruglopende verkoop van brood op niveau houden. Supermarkten behaalden in brood 1,3 procent meer omzet in 2016.  De categorie vernieuwt in methode (desem), graansoort (haverbrood), type brood (platte broden) en  voedingswaarden (verrijking). Ook in verpakkingen, verkoopmethoden en winkelconcepten is innovatie te zien. Vers brood blijft belangrijk voor supermarkten om consumenten naar hun winkel te krijgen. Ook discounters als Lidl en Aldi onderkennen het belang van vers brood met vers afbakken op de winkelvloer.


Nederlandse supermarkten verkochten vorig jaar 4,4 miljoen kilo ofwel 1,1 procent minder vlees. Er werden vooral minder vleeswaren en minder wild verkocht. De omzet groeide wel, mede door verkoop van duurdere vleesproducten. De consument heeft in haar vleesconsumptie toenemende zorgen over de impact van vlees op het milieu: less meat, less heat. Ook dierenwelzijn blijft een belangrijk aspect. De verse visverkoop in hoeveelheid in de supermarkt steeg vorig jaar met 1 procent. De omzet kwam op 7 procent meer uit. In visspeciaalzaken steeg de omzet met 3,4 procent.


Meer omzet buitenshuis

 

De consumenten kocht met name in de supermarkt, speciaalzaak en via online bezorgdiensten. Tegelijkertijd stijgt de omzet buitenshuis voor het tweede jaar op rij harder dan de omzet binnenshuis. Die groei zet door; consumenten  zijn meer onderweg, hebben meer geld te besteden en eten vaker in restaurants. Hiervan profiteren  restaurants, maar ook pompshops en cateraars. Ook groothandel en industrie kunnen direct aan de consument leveren. Kleinere fabrikanten (start-ups) bieden authentieke en vaak eerlijke/duurzame producten on-line aan of via verkoop in speciaalzaken.

 

Eetgedrag onvoorspelbaar


Het snel veranderende eetgedrag van consumenten is steeds minder voorspelbaar. Gezondheid is van belang, maar ook gemak is cruciaal. Tegelijkertijd is de consument steeds vaker bereid om uren in de keuken te staan, ziet hij graag authentieke en echte producten en is Food 2.0, kweekvlees en 3D- geprinte voeding, in opkomst. Hoewel flexitariër, vegetariër en klimatariër eet de consument van nu ook graag een echte hamburger. Hij zoekt exotischere superfoods, maar let ook goed op de herkomst van producten.


De eenpersoonshuishoudens – hun aantal steeg in de afgelopen tien jaar met 20 procent en zal verder toenemen,  met name door ouderen -  gaan nog meer bepalen wat er in de schappen ligt, vooral als het gaat om gemaksproducten.  Dan zijn er de millenials of de boomrang generatie die thuis woont en relatief veel kan besteden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.

Hoegaarden verhuist deel productie naar Vietnam en China

18/05/2018

Het witbier Hoegaarden groeit sterk in Azië, maar verliest zijn pluimen in Europa. AB InBev verhuist daarom een deel van de productie naar China en Vietnam: in de brouwerij in Hoegaarden zelf wordt twee dagen per week minder gebrouwen.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.