Herstructurering Greenyard kost 422 banen

Herstructurering Greenyard kost 422 banen
Shutterstock.com

De Belgische groenten- en fruitverwerker Greenyard kondigt een groot transformatieplan aan om zijn schulden af te bouwen. Het bedrijf zet zijn conserventak te koop, verkoopt een fabriek in Hongarije en schrapt 422 banen.

 

Prijzen onder druk

Greenyard zit al een jaar in een negatieve spiraal: zeker in Duitsland en België moet het bedrijf zijn prijzen verlagen om in de gratie van de supermarkten te blijven. Daarnaast was er ook de listeriabesmetting in Hongarije, die voor heel wat extra kosten zorgde.

 

Drieledig plan

Het bedrijf dat verse groenten en fruit, diepvries en conserven levert aan retailers in heel Europa, heeft nu een grote herstructurering aangekondigd. 422 jobs zullen sneuvelen in de divisie verse groenten en fruit: vooral in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zullen banen verloren gaan, maar ook in België en Nederland.

 

Takken verkopen

Een tweede maatregel van het transformatieplan is de verkoop van de divisie conservengroenten en -fruit. Die afdeling heeft twee fabrieken in België en één in Nederland. Greenyard heeft BNP Paribas Fortis en KBC Securities gevraagd om op zoek te gaan naar mogelijke kopers. Ook enkele diepvriesfabrieken worden verkocht: “Die in Hongarije draagt bijvoorbeeld te weinig bij aan de ebitda”, zegt co-CEO Marc Zwaaneveld. Greenyard rekent op een bedrag van 50 tot 75 miljoen euro met de verkoop 'niet-kernactiviteiten' als deze.

 

Met de reorganisatie wil Greenyard zijn hoge schuldgraad, die vijf tot zes keer de brutobedrijfswinst bedraagt, verlagen naar schuldratio drie. Die hoge schulden zijn onder meer het gevolg van overnames met geleend geld, maar omdat de winst van het bedrijf fors terugloopt, kan Greenyard zijn schulden onvoldoende aflossen.