Herstructurering op komst bij supermarktgroep Mestdagh? | RetailDetail

Herstructurering op komst bij supermarktgroep Mestdagh?

Herstructurering op komst bij supermarktgroep Mestdagh?
Foto: Shutterstock

Supermarktbedrijf Mestdagh, dat 83 Carrefour-supermarkten uitbaat in Wallonië, kondigt maandag wellicht een herstructurering aan: na het weekend vindt een bijzondere ondernemingsraad plaats. De vakbonden vrezen collectief ontslag via de Wet-Renault.

 

Collectief ontslag en vervroegde pensioenen?

De vakbonden worden maandagochtend op het hoofdkantoor van Mestdagh bijeen geroepen voor een bijzondere ondernemingsraad. De supermarktonderneming wil het er hebben over de moeilijkheden bij de foodretailer en de eventuele gevolgen voor de medewerkers, klinkt het in de oproep. Wat de directie precies van plan is, maakt ze dus nog niet bekend. De vakbonden vrezen echter al voor ontslagen, mogelijk zelfs een collectieve ontslagronde in het kader van de Wet-Renault. Het gerucht doet de ronde dat een heel aantal medewerkers vervroegd met pensioen zullen worden gestuurd.

 

Als een verrassing komt de aankondiging weliswaar niet: de ondernemingsraad van maandag lag al lang vast, maar zou normaal gevolgd worden door een overlegmeeting met de vakbonden, laat Danny Dubois van vakbond CNE weten aan La Libre. Die is nu vervangen door een bijzondere ondernemingsraad.

 

Al drie jaar overleg rond reorganisatie

“We treden al twee à drie jaar regelmatig in overleg bij Mestdagh over een arbeidsreorganisatie, om de toekomst van de groep veilig te stellen maar zonder aan het personeel te raken”, aldus Dubois. Zondagopeningen zouden één van de pistes op tafel zijn. 

 

Groupe Mestdagh heeft 83 Carrefour-supermarkten, waarvan 30 in franchise en is daarmee goed voor 2700 medewerkers en een omzet van zo’n 700 miljoen euro. De groep sukkelt echter al een tijdlang met de winstgevendheid. Sinds 1 maart is een nieuwe topman aan het bewind bij Mestdagh, die er precies moet zorgen voor een herlanceringsplan. De Fransman Guillaume Beuscart kreeg de fakkel overgedragen van de broers Eric en John Mestdagh met de bedoeling om het familiebedrijf uit de financiële problemen te halen.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.