Herstructurering op komst bij supermarktgroep Mestdagh? | RetailDetail

Herstructurering op komst bij supermarktgroep Mestdagh?

Herstructurering op komst bij supermarktgroep Mestdagh?
Foto: Shutterstock

Supermarktbedrijf Mestdagh, dat 83 Carrefour-supermarkten uitbaat in Wallonië, kondigt maandag wellicht een herstructurering aan: na het weekend vindt een bijzondere ondernemingsraad plaats. De vakbonden vrezen collectief ontslag via de Wet-Renault.

 

Collectief ontslag en vervroegde pensioenen?

De vakbonden worden maandagochtend op het hoofdkantoor van Mestdagh bijeen geroepen voor een bijzondere ondernemingsraad. De supermarktonderneming wil het er hebben over de moeilijkheden bij de foodretailer en de eventuele gevolgen voor de medewerkers, klinkt het in de oproep. Wat de directie precies van plan is, maakt ze dus nog niet bekend. De vakbonden vrezen echter al voor ontslagen, mogelijk zelfs een collectieve ontslagronde in het kader van de Wet-Renault. Het gerucht doet de ronde dat een heel aantal medewerkers vervroegd met pensioen zullen worden gestuurd.

 

Als een verrassing komt de aankondiging weliswaar niet: de ondernemingsraad van maandag lag al lang vast, maar zou normaal gevolgd worden door een overlegmeeting met de vakbonden, laat Danny Dubois van vakbond CNE weten aan La Libre. Die is nu vervangen door een bijzondere ondernemingsraad.

 

Al drie jaar overleg rond reorganisatie

“We treden al twee à drie jaar regelmatig in overleg bij Mestdagh over een arbeidsreorganisatie, om de toekomst van de groep veilig te stellen maar zonder aan het personeel te raken”, aldus Dubois. Zondagopeningen zouden één van de pistes op tafel zijn. 

 

Groupe Mestdagh heeft 83 Carrefour-supermarkten, waarvan 30 in franchise en is daarmee goed voor 2700 medewerkers en een omzet van zo’n 700 miljoen euro. De groep sukkelt echter al een tijdlang met de winstgevendheid. Sinds 1 maart is een nieuwe topman aan het bewind bij Mestdagh, die er precies moet zorgen voor een herlanceringsplan. De Fransman Guillaume Beuscart kreeg de fakkel overgedragen van de broers Eric en John Mestdagh met de bedoeling om het familiebedrijf uit de financiële problemen te halen.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".