Hoe een prijsoorlog innovatie fnuikt

Hoe een prijsoorlog innovatie fnuikt

Hoe een prijsoorlog innovatie fnuikt
1000 Words / Shutterstock.com

Prijsoorlogen leiden tot een beperkter assortiment in de supermarkt, een terugval van het aantal productlanceringen, een krimp van de innovatiebudgetten en dalende omzetten. Dat heeft onderzoeksbureau IRI berekend voor het VK. 

 

Negatieve spiraal

In Groot-Brittannië woedt al enige tijd een prijzenslag die flink wat heviger is dan wat we kennen op de Belgische of Nederlandse markt. De grote supermarktketens trachten er de opkomst van discounters Aldi en Lidl te beantwoorden met een opbod van prijsverlagingen. Maar of dat echt helpt? Welnee, het leidt enkel tot een negatieve spiraal… 


IRI onderzocht het aanbod in de Britse supermarkten tussen januari 2013 en december 2015. Het gemiddeld aantal referenties in de winkel ging achteruit met 6,3%, of zo’n 1.000 sku’s. Tegelijk daalde ook het aantal productlanceringen: in 2015 zagen 13% minder nieuwe merkproducten het licht vergeleken met 2013. Het aantal private labellanceringen daalde zelfs met 26%. Retailers – Tesco op kop – reduceren het assortiment uit besparingsoverwegingen. Hierdoor wordt het moeilijker voor fabrikanten om hun innovaties in de rekken te krijgen. 

 

Minder ondersteuning

Het onderzoeksbureau berekende dat de omzetbijdrage van nieuwe producten (minder dan één jaar op de markt) tussen 2011 en 2015 daalde van 3,4% naar 2,1%. Voor foodproducten was er een daling van 2,9% naar 1,7%, voor non-food van 4,9% naar 3,2%. De grootste daling was er voor de categorie personal care: van 7,7% naar 3,1%. 


Dit is slecht nieuws voor de foodretailsector, stelt het rapport. Nieuwe producten zijn immers “het levensbloed van de industrie”. Ze vergroten de aantrekkingskracht van hun categorie en creëren waarde door hogere verkoopprijzen. De prijs van nieuwe producten lag in 2015 zo’n 53% boven het sectorgemiddelde, terwijl dat in 2011 nog 41% was. Innovaties worden steeds hoger gepositioneerd, blijkbaar. 


Maar tegelijk krijgen innovaties steeds minder ondersteuning (de budgetten staan onder druk) en worden ze steeds sneller uit de rekken gehaald wanneer de verkoopcijfers tegenvallen (al vanaf 36 weken na de lancering). 

 

Snijden in eigen vlees

Het is een opmerkelijke vaststelling: in hun pogingen om te concurreren met de discounters snijden de Britse supermarktketens in hun eigen vlees. Ze besparen juist op één van de factoren waarmee ze zich zouden kunnen onderscheiden van Aldi en Lidl – namelijk productinnovatie. 


Het rapport besluit met enkele tips aan fabrikanten. Het is raadzaam om innovatiebudgetten te concentreren op de beste ideeën. Misschien kan testmarketing opnieuw een standaardpraktijk worden? Men moet erover waken dat het hogere prijsniveau van nieuwe producten verantwoord blijft, en de verkoopargumenten goed communiceren.

 

Lanceringsaanbiedingen gaan best niet te diep, om te vermijden dat de consument schrikt van de reguliere verkoopprijs. Tot slot blijft sampling een dure maar efficiënte tactiek. 

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Back to top