McDonald’s nourrit de hautes ambitions de croissance

Hoge groeiambities bij McDonald’s

Hoge groeiambities bij McDonald’s
Foto McDonald's

In 2018 wil McDonald’s minstens vier nieuwe vestigingen openen in ons land. Ook worden er nog eens 39 omgebouwd naar het nieuwe concept McDo 2.0: samen goed voor een investering van 25 miljoen euro.

 

Jobcreatie

2017 was “een uitzonderlijk jaar” voor McDonald’s België, zegt algemeen directeur Stephan De Brouwer: twintig vestigingen maakten de overstap naar het concept McDo 2.0 en de keten opende vier nieuwe eetplekken in Corbais, Erquelinnes, Genk en Nijvel. Er kwamen 524 arbeidsplaatsen bij en er kwamen meer dan 3,8 miljoen nieuwe klanten over de vloer. Op dat élan wil het bedrijf ook dit jaar verdergaan.

 

Tegen het eind van het jaar zullen haast alle vestigingen het concept McDo 2.0 hebben aangenomen, met bestelzuilen, bereiding à la minute en bediening aan tafel. De nieuwe werkmethode verhoogt niet alleen de klanttevredenheid en de bezoekfrequentie, maar ook de werktevredenheid bij de medewerkers. Bovendien creëert het concept twee tot drie nieuwe arbeidsplaatsen per restaurant. “Digitalisering gaat niet noodzakelijk gepaard met jobverlies”, aldus De Brouwer.

 

Thuisbezorgen

De bezorgdienst McDelivery, in samenwerking met Uber Eats, wordt momenteel op 19 plaatsen getest. De eerste resultaten zijn positief en de test zal dus verder worden uitgebreid. Groei komt ook van de introductie van een ‘Make it veggie’-gamma en de Maestro-burgers. McDonald’s heeft nu tachtig restaurants in België, uitgebaat door 24 franchisenemers.

 

De eerste nieuwe vestiging opent deze lente in Couvin. Over de verdere openingen communiceert McDonald’s pas als de vergunning helemaal rond is. Stephan De Brouwer dringt er bij steden en gemeenten wel op aan om snel werk te maken van de dossiers: de fastfoodketen biedt immers werk voor jonge ongeschoolde krachten en daar is nood aan. Dit jaar viert het bedrijf overigens een driedubbele verjaardag: de Bic Mac wordt vijftig, het merk is veertig jaar aanwezig in België en Stephan De Brouwer is tien jaar in functie.

 

Prijzenslag

Aparte omzet- en winstcijfers voor België communiceert McDonald’s niet. Wel publiceerde het bedrijf haar globale kwartaalcijfers: als gevolg van de belastinghervormingen in de Verenigde Staten daalde de nettowinst in het vierde kwartaal van 2017 van 1,2 miljard naar 699 miljoen dollar, terwijl de omzet met 11% daalde naar 5,3 miljard dollar, door de herziening van franchisecontracten.

 

De vergelijkbare omzet steeg wel met 5,5% en dat was beter dan verwacht. Op de thuismarkt heeft de keten een prijzenslag veroorzaakt met menu’s voor 1, 2 en 3 dollar. Wereldwijd wil McDonald’s dit jaar duizend nieuwe restaurants openen. Ook zal de fastfoodketen 2,4 miljard dollar (1,9 miljard euro) investeren in de opfrissing van haar restaurants in de VS.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

Back to top