Hongarije mag rode ster van Heineken verbieden

Hongarije mag rode ster van Heineken verbieden
Shutterstock

De Europese Commissie heeft laten verstaan dat ze geen probleem heeft met het verbod dat Hongarije voor bepaalde symbolen wil instellen. Het gaat daarbij onder andere over de rode ster in het logo van Heineken.

“Lijden van de Hongaarse bevolking”

In maart kwam de Hongaarse regering met het nieuws naar buiten dat het bepaalde symbolen die verwijzen of doen herinneren aan het communisme wilde verbieden. Onder andere alle rode sterren moeten daarom verdwijnen. Heineken heeft sinds 1991 weer een rode ster in zijn logo staan, maar die moet nu mogelijk verdwijnen. Als de nieuwe wet erdoor komt, dan kan het gebruik van ‘communistische’ symbolen een boete tot 2 miljard forint (6,5 miljoen euro) en een gevangenisstraf opleveren.

 

“De commissie is zich bewust van het lijden van de Hongaarse bevolking. De vreselijke misdaden door totalitaire regimes in Europa mogen nooit worden vergeten”, zegt een woordvoerder van EU-commissaris van Interne Markt Elzbieta Bienkowska.

 

Hongarije heeft het wetsvoorstel drie maanden geleden al voorgelegd aan de Europese Commissie. Heineken liet eerder al verstaan dat de rode ster een oud brouwerssymbool is en dat het geen enkele politieke betekenis heeft. Momenteel hoopt het dat een tussenkomst van de Nederlandse regering het probleem kan oplossen. “Daar de kwestie nu op Europees niveau wordt besproken tussen twee lidstaten en de Europese Commissie onthouden we ons op dit moment van verder commentaar”, stelde een woordvoerder van Heineken.