Hoofdkantoor Unilever toch niet naar Nederland

Foto: Unilever

Unilever vertrekt toch niet uit Londen: de eerdere beslissing om het hoofdkantoor van Unilever naar Rotterdam te verhuizen, is afgeblazen. Het FMCG-concern houdt dan toch vast aan zijn dubbele nationaliteit.

 

Welles-nietesspelletje tussen Londen en Rotterdam

Om de structuur van Unilever te ‘versimpelen’ zou de merkenproducent zijn hoofdkantoor naar Rotterdam verhuizen eenmaal de brexit is afgerond. De multinational heeft nu een duale Brits-Nederlandse structuur, een complexiteit waar het topmanagement en de raad van bestuur al een tijdje vanaf willen. Het welles-niettesspel over de vraag waar Unilever zich dan zou vestigen, is ondertussen echter een soap waardig. De Nederlandse premier Mark Rutte schafte bij het begin van zijn regeringsperiode zelfs bewust de dividendbelasting af, zodat multinationals zoals de FMCG-reus hun hoofdkantoren in Nederland zouden houden of vestigen.

 

Protesterende Britse aandeelhouders hebben uiteindelijk echter het pleit gewonnen bij het beursgenoteerde Unilever. Als de multinational haar structuur vereenvoudigt, zou het aandeel immers niet meer op de hoofdindex van de Londense beurs noteren. Onder druk van beleggers blaast Unilever nu dus de eerdere verhuisplannen af. Wel benadrukt de fabrikant van merken zoals Magnum, Lipton en Dove wel dat het slechts om uitstel en geen afstel gaat. “De raad van bestuur blijft geloven dat een vereenvoudiging van onze duale structuur op termijn meer mogelijkheden en versnelling van de waardecreatie oplevert”, aldus voorzitter Marijn Dekkers volgens De Tijd.