Huishoudens verspilden minder voedsel

Huishoudens verspilden minder voedsel
bron: Voedingscentrum

Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild, 7 kilo minder dan in 2010. Bij brood, zuivel, groente, fruit en vlees zit de meeste winst in minder weggooien.

Ook zuivel en dranken

Huishoudens gooiden wel minder eten weg, maar dit verschilt sterk per huishouden. Met name consumenten die bewust bezig zijn met op maat kopen en koken en goed bewaren geven aan dat ze minder eten weggooien. “Deze uitkomst lijkt een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet”, zegt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum. “Het is belangrijk om in te blijven zetten op het voorkomen van voedselverspilling. Voedsel weggooien is zonde, want het kost veel energie en grondstoffen om het te produceren”.

 

Aan zuivel en andere dranken spoelen huishoudens jaarlijks rond 57 liter weg, toont onderzoek aan. Nederlanders kunnen veel besparen door dranken op maat in te kopen, koffie en thee meer op maat te zetten en zuiniger om te gaan met melk die vaak nog prima bruikbaar is na de THT-datum”, stelt Kirsten Palland, communicatieadviseur duurzame voeding bij Milieu Centraal.

 

Verspillen simpel beperken

Consumenten kunnen het verspillen simpel beperken, adviseren het Voedingscentrum en Milieu Centraal: bijvoorbeeld door brood dat niet direct wordt gegeten in te vriezen, bij zuivel de zintuigen te gebruiken na het verlopen van de THT-datum en door groente en fruit op de juiste plaats te bewaren. “Bij vlees is het dubbel belangrijk om verspilling te voorkomen. Vlees en vleeswaren hebben namelijk een hoge klimaatimpact, vleesproductie zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen”, zegt Palland.

 

Van Dooren: “Door rijst en pasta af te wegen, kook je precies op maat. Ook een boodschappenlijstje kan heel goed helpen. Wie altijd een boodschappenlijstje maakt, en zich eraan houdt, redt daarmee tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak.” Minder voedsel verspillen is beter voor het milieu én bespaart geld. “Dat laatste is misschien wel de reden dat vooral mensen met een lager inkomen bijna twee keer minder voedsel verspillen dan mensen met een bovenmodaal inkomen”, aldus Van Dooren.

 

Verspilling in keten daalde licht

De totale hoeveelheid voedsel die de Nederlandse voedselketen verspilt daalde in de afgelopen jaren slechts met 3% naar 2,55 miljoen ton in 2015, blijkt uit rapporten die staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken naar de Tweede Kamer stuurde. Hiermee werd een afname met 20% voor 2015 niet gehaald, de doelstelling die de Nederlandse overheid in 2009 vaststelde in de Nota Duurzaam Voedsel.

 

De overheid ondersteunt voor de komende jaren de ambitie van de EU om voedselverspilling in 2030 met 50% te verminderen. De EU nam deze doelstellling over de Verenigde Naties, die voedselafval wereldwijd met de helft willen terugbrengen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top