Huishoudens verspilden minder voedsel

Huishoudens verspilden minder voedsel
bron: Voedingscentrum

Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild, 7 kilo minder dan in 2010. Bij brood, zuivel, groente, fruit en vlees zit de meeste winst in minder weggooien.

Ook zuivel en dranken

Huishoudens gooiden wel minder eten weg, maar dit verschilt sterk per huishouden. Met name consumenten die bewust bezig zijn met op maat kopen en koken en goed bewaren geven aan dat ze minder eten weggooien. “Deze uitkomst lijkt een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet”, zegt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum. “Het is belangrijk om in te blijven zetten op het voorkomen van voedselverspilling. Voedsel weggooien is zonde, want het kost veel energie en grondstoffen om het te produceren”.

 

Aan zuivel en andere dranken spoelen huishoudens jaarlijks rond 57 liter weg, toont onderzoek aan. Nederlanders kunnen veel besparen door dranken op maat in te kopen, koffie en thee meer op maat te zetten en zuiniger om te gaan met melk die vaak nog prima bruikbaar is na de THT-datum”, stelt Kirsten Palland, communicatieadviseur duurzame voeding bij Milieu Centraal.

 

Verspillen simpel beperken

Consumenten kunnen het verspillen simpel beperken, adviseren het Voedingscentrum en Milieu Centraal: bijvoorbeeld door brood dat niet direct wordt gegeten in te vriezen, bij zuivel de zintuigen te gebruiken na het verlopen van de THT-datum en door groente en fruit op de juiste plaats te bewaren. “Bij vlees is het dubbel belangrijk om verspilling te voorkomen. Vlees en vleeswaren hebben namelijk een hoge klimaatimpact, vleesproductie zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen”, zegt Palland.

 

Van Dooren: “Door rijst en pasta af te wegen, kook je precies op maat. Ook een boodschappenlijstje kan heel goed helpen. Wie altijd een boodschappenlijstje maakt, en zich eraan houdt, redt daarmee tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak.” Minder voedsel verspillen is beter voor het milieu én bespaart geld. “Dat laatste is misschien wel de reden dat vooral mensen met een lager inkomen bijna twee keer minder voedsel verspillen dan mensen met een bovenmodaal inkomen”, aldus Van Dooren.

 

Verspilling in keten daalde licht

De totale hoeveelheid voedsel die de Nederlandse voedselketen verspilt daalde in de afgelopen jaren slechts met 3% naar 2,55 miljoen ton in 2015, blijkt uit rapporten die staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken naar de Tweede Kamer stuurde. Hiermee werd een afname met 20% voor 2015 niet gehaald, de doelstelling die de Nederlandse overheid in 2009 vaststelde in de Nota Duurzaam Voedsel.

 

De overheid ondersteunt voor de komende jaren de ambitie van de EU om voedselverspilling in 2030 met 50% te verminderen. De EU nam deze doelstellling over de Verenigde Naties, die voedselafval wereldwijd met de helft willen terugbrengen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top