Iedereen boos – het foodnieuws deze week | RetailDetail

Iedereen boos – het foodnieuws deze week

Iedereen boos – het foodnieuws deze week

Waarom willen foodmerken van hun fabrieken af? En waarom is iedereen boos op Ahold Delhaize? RetailDetail Food blikt terug op de week.  

Uitzonderlijke démarche

Ja, het zat er weer bovenarms op, afgelopen week: merkfabrikanten in België en Nederland hebben via hun belangenvertegenwoordigers BABM en FNLI aan Ahold Delhaize laten weten dat ze niet akkoord gaan met de kortingen die de retailer van hen eist – met terugwerkende kracht bovendien. Zo’n démarche is behoorlijk uitzonderlijk, wat erop wijst dat de fabrikanten zich echt wel zwaar geschoffeerd voelen door de manier waarop de onderhandelingen in Breda verlopen. Toch blijft Ahold Delhaize volhouden dat het de regels op de eerlijke handelspraktijken respecteert en dat er nog geen bruggen zijn opgeblazen. Tja, wij waren er niet bij… 

 

De merkfabrikanten zijn echter niet de enigen die boos zijn op de nieuwe fusiegroep. Ook de landbouwsector voelt de bui al hangen: als voedingsfabrikanten hun prijzen moeten verlagen, dan gaan ze wellicht op hun beurt hun leveranciers onder druk zetten. En de boeren verdienen nu al het zout op de patatten niet. Ze dreigen daarom al bij voorbaat met een soort boycot, waarbij ze consument willen oproepen om niet meer bij Delhaize en Albert Heijn te winkelen. 

 

Onze gratis tip aan die voedingsfabrikanten: ze kunnen alvast beginnen besparen op additieven. Want daar heeft de consument een hekel aan...

 

Speculatie

Houdt het daarmee op? Nee hoor: in Nederland zijn ook de franchisenemers boos op Ahold Delhaize. Zo boos zelfs dat het tot een rechtszaak komt die wel eens verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben: sommigen speculeren al over het einde van franchising bij Albert Heijn

 

Tot nader order echter zijn de Belgische franchisenemers van de groep niet boos. Of niet openlijk in elk geval. Integendeel: sommigen lijken vol verwachting uit te kijken naar de resultaten van de negotiaties, hopend op lagere prijzen en hogere marges. Het paradijs, quoi. 

 

En of ook wij boos zijn op Ahold Delhaize? Nee, niet echt. Het nieuws, de lekken en de speculaties rond de initiatieven van de fusiegroep zorgen voor flink wat stof en voor hogere leescijfers bij RetailDetail. Zo zie je maar weer. Waar er verliezers zijn, vind je altijd ook winnaars. Wat niet wegneemt dat ook wij duimen voor een constructieve wending in deze zaak, voor alle duidelijkheid. Op de langere termijn zouden we graag nog wat lezers overhouden, namelijk, en dan is een kaalslag in de sector zeker niet de gewenste uitkomst. 

 

Made in Belgium

Zo’n kaalslag leek er donderdag een beetje aan te komen, met twee opmerkelijke berichten op één dag tijd. In de file op de Brusselse ring zullen we niet lang meer kunnen genieten van die heerlijke koffiegeur, zo blijkt, aangezien Douwe Egberts er zijn fabriek wil sluiten. Toch wel het einde van een tijdperk, niet? Uiteraard zijn vakbonden en personeel erg boos. 


In Halle zullen de mensen nog wel kunnen blijven genieten van de chocoladegeur, daarentegen. Mondelez wil dan wel af van de fabriek aldaar, maar het heeft al een solvabele koper gevonden in de groep Barry Callebaut. Terwijl andere producenten ons land ontvluchten wegens te hoge kosten, blijft het label ‘made in Belgium’ voor chocolade immers wel een waardevolle troef. Zo eindigen we toch nog op een positieve noot. Tot volgende week!

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.

Hoegaarden verhuist deel productie naar Vietnam en China

18/05/2018

Het witbier Hoegaarden groeit sterk in Azië, maar verliest zijn pluimen in Europa. AB InBev verhuist daarom een deel van de productie naar China en Vietnam: in de brouwerij in Hoegaarden zelf wordt twee dagen per week minder gebrouwen.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.