Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé
Shutterstock.com

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

 

Onafhankelijke koffiebrander

Volgens het persbureau Bloomberg hebben koffieproducenten JAB Holding (eigenaar van Jacobs Douwe Egberts) en Nestlé (Nescafé en Nespresso) het familiebedrijf Illy benaderd met een overnamebod. Voorlopig houden de eigenaars echter de boot af, zeggen ingewijden. Nestlé en JAB willen niet reageren, topman Andrea Illy doet dat wel en stelt dat elke hypothese van een overname ‘ongepast’ is.

 

De koffieproducent werd opgericht in 1933 door Francesco Illy en wordt momenteel geleid door de derde generatie van dezelfde familie. Het bedrijf is goed voor een omzet van ongeveer 460 miljoen euro en is actief in 140 landen. Het is een van de grootste onafhankelijke koffiebranders in een sector die gedomineerd wordt door drie grote spelers: Nestle, JAB en Starbucks. Voor een nichespeler als Illy wordt concurreren met deze giganten steeds moeilijker, menen analisten.

 

Illy Group, de holding achter het koffiemerk, is alvast op zoek naar een financiële partner voor haar andere activiteiten in chocolade en thee, zei voorzitter Riccardo Illy in een interview met het Italiaanse dagblad La Repubblica. Een beursgang is daarbij niet uitgesloten.