India beloofde land voor Belgische appelen en peren

India beloofde land voor Belgische appelen en peren
Shutterstock

India is voor de Belgische fruitboeren aan het uitgroeien tot het nieuwe beloofde land. Het is nu al de belangrijkste afzetmarkt buiten Europa voor Belgische appelen en ook Belgische peren worden er sterk gepromoot.

Antwoord op Russische boycot

In de eerste helft van 2017 exporteerde Europa ongeveer 35.000 ton appelen naar India en een derde van die export kwam van Belgische fruitboeren. “Enkele jaren geleden was de export richting India verwaarloosbaar. Dit jaar halen we al de magische kaap van 10 miljoen kilo Belgische appels”, zegt Gert Van Causenbroeck van het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) aan De Tijd.

 

Die ommekeer kwam er na de invoering van de Russische boycot, waardoor de Belgische fruitboeren een groot deel van hun inkomsten verloren en op zoek gingen naar nieuwe afzetmarkten. India groeide daarbij al snel uit tot een belangrijk doelwit. “Het inkomensniveau in India stijgt en die grote groep consumenten met hogere inkomens geeft steeds meer geld uit aan verse voeding zoals fruit”, zegt Van Causenbroeck. “Bovendien is de retail in de Indiase steden steeds beter georganiseerd.”

 

Ook andere groenten en fruit

Tijdens het voorbije staatsbezoek van koning Filip werd dan ook voldoende aandacht geschonken aan het Belgische fruit en vooral de conferencepeer: die doet het immers nog niet zo goed. Dat heeft vooral te maken met het uitzicht van de peer: “Die bruine onderkant is doffe ellende, want de hele wereld denkt dat het om rot fruit gaat. Je moet mensen dus echt laten proeven van je product”, aldus Van Causenbroeck.

 

BelOrta tekende vorige week ook een contract met IG International, een Indische importeur van groenten en fruit. In de nabije toekomst moeten er daardoor ook verse groenten naar India geëxporteerd worden. Het is echter niet de bedoeling om van India een nieuw Rusland te maken, om de fruitboeren zo minder afhankelijk te maken van de situatie in een land. “We hebben geen andere keuze dan te diversifiëren en kleinere volumes naar meer bestemmingen te exporteren. Dat is moeilijker, maar het maakt ook dat onze boeren niet meer afhangen van de geopolitieke situatie in één land”, aldus Filip Fontaine, topman van de fruit- en groenteveilingen BelOrta.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Schotland voert als eerste minimumprijs in voor alcohol

21/11/2017

Schotland heeft een wereldprimeur te pakken, want het mag eindelijk een minimumprijs voor alcohol invoeren. De wet werd in 2012 al goedgekeurd, maar werd sindsdien tegengehouden door de whiskystokers.

Europa keurt bio-hervorming goed, België onthoudt zich

21/11/2017

De Europese Commissie heeft nieuwe regels goedgekeurd om biologische landbouw in Europa te vereenvoudigen. De wetgeving treedt vanaf juli 2020 in werking. Belgische politici konden geen overeenstemming bereiken en daarom onthield ons land zich.

Carrefour aanvaardt herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen

20/11/2017

Na een geslaagd testproject in de hypermarkt van Carrefour in Bierges, aanvaarden alle vestigingen van Carrefour Hypermarket en Market in eigen beheer vanaf nu herbruikbare zakjes en dozen die klanten zelf meebrengen aan de bedieningstogen van de winkels.

Greenpeace komt met kritische parodie op kerstreclame Coca-Cola

20/11/2017

Voor veel mensen betekent de kerstreclame van Coca-Cola op tv de echte start van de kerstperiode. Dit jaar heeft Greenpeace echter een parodie daarop gemaakt, waarin de organisatie de aandacht legt op de vervuiling waarvoor de frisdrankmaker verantwoordelijk is.

Tweede Leuvense foodhal De Smidse geopend

20/11/2017

Leuven is een foodhal rijker: dit weekend opende De Smidse aan het nieuwe Sluispark. In de voormalige smederij van Stella Artois zijn nu een verpakkingsvrije winkel, aperobags van Jeroen De Pauw, een pasta-atelier en meer te vinden.

Alibaba investeert 2,5 miljard in Auchan-dochter

20/11/2017

De Chinese e-commercereus Alibaba heeft een belang van 36% genomen in supermarktbedrijf Sun Art Retail Group. Met 450 supermarkten is dat de tweede grootste supermarktketen van China, en de Franse retailer Auchan is er de grootste aandeelhouder.

Back to top