Internationale expansie knaagt aan winst bij Lidl | RetailDetail

Internationale expansie knaagt aan winst bij Lidl

Internationale expansie knaagt aan winst bij Lidl
Shutterstock.com

De snelle internationale expansie van Lidl komt niet zonder een prijskaartje: door stijgende investeringen staat de winstgevendheid onder druk. Eigenaar Schwarz Group stuurt aan op kostenbeheersing.

 

Groei vertraagt

Lidl startte zijn buitenlandse expansie in 1988 en is vandaag aanwezig in 25 landen. De internationale activiteiten, goed voor ongeveer 70% van de totale omzet van de retailer, zijn ondergebracht in de onderneming Lidl Stiftung & Co KG. De financiële resultaten van dat bedrijf worden geregeld onder de loep genomen door de analisten van Barclays en zij hebben zopas een doorlichting gepubliceerd van het gebroken boekjaar 2016, dat liep tot eind februari 2017. Uit het rapport blijkt dat de groei nu toch wat vertraagt en dat de winstgevendheid achteruitgaat.

 

De omzet van deze divisie – van alle activiteiten buiten Duitsland dus – groeide met 6,9% tot 41,53 miljard euro (een groei met 9,5% bij constante wisselkoersen). Dat is respectabel, maar toch wat minder dan de groei met dubbele cijfers van de vorige jaren. Volgens Lidl zelf echter was de groei toch boven verwachting. De belangrijkste groeidrijvers waren winkelopeningen en de uitbreiding van bestaande winkels. De cijfers voor boekjaar 2016 bevatten voor het eerst de omzet in Litouwen, maar nog niet de Amerikaanse cijfers, want daar ging de groep pas in juni van start.

 

Stijgende personeelskosten

De operationele marge daalde tot 4,3%, nog steeds behoorlijk hoog voor de sector maar toch het laagste niveau sinds 2012. Lidl schrijft de dalende winstcijfers toe aan de hoge investeringen die het doet in nieuwe markten, maar volgens de analisten is er meer aan de hand en zou ook het opgewaardeerde winkelconcept, met een ruimer assortiment en nieuwe diensten, een impact hebben op de cijfers.

 

De personeelskosten stegen immers met 11% en bedragen nu 9,11% van de omzet. Dat is nog altijd lager dan bij collega’s als Ahold Delhaize (11,5%), Sainsbury (11,0%) of Carrefour (10,8%) maar toch stegen de kosten dubbel zo snel als de omzet. De omzet per medewerker daalde met 3,7% in het afgelopen boekjaar.

 

De investeringen bedroegen in 2016-2017 meer dan het dubbele van het jaar voordien: van 2,8 miljard euro naar 7,0 miljard. Een belangrijk deel daarvan waren vastgoedinvesteringen. Wellicht namen ook de vele winkelremodellings een stevige hap uit het budget, net als de voorbereidingen op de start in de VS.

 

Glazen paleizen

In een statement zegt Lidl vertrouwen te hebben in een verdere positieve ontwikkeling in het boekjaar 2017-2018 met een gematigde omzetgroei dankzij de modernisering van het winkelnetwerk en de expansie naar de VS. Echter, die Amerikaanse expansie zal ook leiden tot een verdere daling van het netto-inkomen.

 

Volgens de analisten van Barclays ziet het ernaar uit dat Schwarz Group, de eigenaar van Lidl, nu een sterkere nadruk zal willen leggen op winstgevendheid en budgettaire discipline. CEO Klaus Gehrig kondigde immers aan dat Lidl slanker en simpeler moet worden. In een gesprek met Planet Retail vergeleek hij de nieuwe Lidl-supermarkten met ‘glazen paleizen’ en had hij kritiek op de te ruime inkomhallen en het gebrek aan kostenbeheersing. Het aanstellen van Jesper Hojer als nieuwe CEO in februari 2017 en de beslissing om de onlineactiviteiten terug te schroeven, wijzen al in de richting van een meer kostenbewuste aanpak bij de discounter.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Supermarkt mag concurreren met apotheek

17/07/2018

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block werkt aan een Koninklijk Besluit om de verkoop van medische hulpmiddelen mogelijk te maken in supermarkten. Retailers reageren positief, apothekers zijn kritisch.