Investeringsfonds eist vertrek Danone-topman Faber

Shutterstock.com

Het activistische investeringsfonds Bluebell, dat eind vorig jaar een belang nam in Danone, dringt aan op een vertrek van huidig topman Emmanuel Faber, uit onvrede met de door hem behaalde resultaten.

 

Brief

Volgens de FT stuurde Bluebell, dat eind 2020 een niet bekendgemaakt belang in Danone kocht, in november een brief naar het management van het voedingsbedrijf met de vraag om de functies van CEO en voorzitter te splitsen en de huidige voorzitter en CEO Faber te vervangen. Bleubell is een in Londen gevestigd investeringsfonds opgericht door Francesco Trapani, de voormalige CEO van Bulgari.

 

In de brief verwijst het fonds ook naar de lage koers van het Danone-aandeel die veroorzaakt zou zijn door “een combinatie van een slechte operationele staat van dienst en twijfelachtige keuzes voor kapitaalallocatie.” Bovendien blijft het totale aandeelhoudersrendement, sinds Faber in oktober 2014 het roer overnam, ver achter bij zijn grotere rivalen Nestlé en Unilever, voegt Bluebell eraan toe. Op de beurs verloor het aandeel vorig jaar 27% van zijn waarde.

 

Gevraagd naar een reactie op de berichtgeving verklaarde Danone dat “het managementteam van het bedrijf sterk gefocust is op het leveren van duurzame waarde op de lange termijn voor de aandeelhouders.”

 

Druk neemt toe

Faber staat al een tijdje onder druk. Vorig jaar leed de flessenwaterdivisie van het bedrijf, vooral bekend van de merken Evian en Volvic, zwaar onder de lockdowns, waardoor het de meest rendabele verkoop in restaurants en bars zag verdwijnen. Intussen stegen de kosten voor grondstoffen, transport en logistiek.

 

Het bedrijf kondigde in oktober een grote reorganisatie aan, waarbij 1.500 tot 2.000 banen verloren zullen gaan. Er komt een andere organisatiestructuur met meer autonomie voor de regio’s en minder managementlagen. Het Franse concern is ook van plan om in zijn productportfolio te snoeien.