Jumbo opent “duurzaamste supermarkt van de Benelux”

Jumbo

Op woensdag 3 mei opent Jumbo het meest duurzaam ontworpen supermarktpand van de Benelux. De winkel is gebouwd met ecologische materialen en maakt gebruik van energiebesparende technologie.

 

Groendak en zonnepanelen

De nieuwe Jumbo-supermarkt bevindt zich in Goor, in het oosten van Nederland, en wordt uitgebaat door ondernemers en broers Tijn en Niek Leussink. Hij werd gebouwd met duurzame bouwmaterialen en FSC-gecertificeerd hout, afkomstig uit duurzame bossen. De winkel wordt verwarmd door vrijgekomen warmte van de koel- en vriesschappen en waar nodig bijverwarmd door een warmtepomp. Het gebouw heeft een groendak en is voorzien van 360 zonnepanelen.

 

Overige stroom, bijvoorbeeld voor oplaadpalen voor auto’s, wordt groen ingekocht. Er is volop daglicht en een speciaal ventilatiesysteem zorgt voor een optimale luchtkwaliteit, afgestemd in zones op klanten en medewerkers in de winkel. De omgeving van het pand is ecologisch ingericht met een insectenhotel, ruimte voor vleermuizen en broedkasten voor vogels.
 

Al die aspecten samen zorgen voor een totale BREEAM-ontwerpscore van 90,79%, wat de hoogste classificatie van ‘Outstanding’ betekent. BREEAM is een veelgebruikte beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen objectief te bepalen.

 

Circulaire winkelinrichting

Ook bij de inrichting van de winkel staat duurzaamheid centraal. “Zo hebben we veel gebruik gemaakt van materialen die, indien de winkel ooit weer verbouwd wordt, opnieuw gebruikt kunnen worden. Circulair noemen we dat. Zo is de ledverlichting bijvoorbeeld gemaakt van gerecycled plastic”, vertelt Tijn Leussink. “Maar ook voor tussenwanden, vloerdelen en onderdelen van de klimaattechniek is gekozen voor materiaal dat gerecycled is of later eenvoudig en volledig kan worden hergebruikt. Zo geven we materiaal een tweede leven en verminderen we afval.”
 

In het assortiment is veel aandacht voor lokale producten en duurzame keurmerken. Klanten vinden er schoonmaakproducten gemaakt van sinaasappelschillen, die in de Jumbo-winkels apart worden ingezameld. In het 'Samen Minder Verspillen'-schap liggen afgeprijsde producten met de houdbaarheidsdatum van vandaag.

 

Visitekaartje

Het project kadert in de duurzaamheidsplannen van Jumbo: “Als familiebedrijf vinden we het belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Dit doen we onder meer door duurzaam te bouwen waar mogelijk, zoals ook bij ons nationaal distributiecentrum in Nieuwegein en ons nieuwe e-fulfilmentcenter voor online bestellingen in Bleiswijk”, vertelt Douwe Snel, directeur Franchise & Real Estate Jumbo.
 

“De nieuwe winkel in Goor is door het ondernemerschap van de gebroeders Leussink een prachtig voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is in onze winkels en is daarmee écht ons visitekaartje op het gebied van duurzaamheid. We hopen dan ook dat we elementen uit deze winkel snel door kunnen voeren in onze andere winkels.”