Jumbo schrapt honderden functies

Jumbo

Jumbo kondigt een grote hertekening van de winkelorganisatie aan. In de praktijk komt het erop neer dat honderden functies in de eigen winkels verdwijnen en dat de getroffen werknemers als eerste in aanmerking komen voor nieuwe functies.

 

Enkel in eigen winkels

De functies van afdelingschef en eerste medewerker komen te vervallen, beweert RTL Nieuws op basis van een brief die het personeel kreeg. De reorganisatie zou wel enkel slaan op de eigen vestigingen van Jumbo; eind vorig jaar waren dat er 322. In totaal telt de Nederlandse supermarktketen bijna 700 winkels.

 

In een persbericht geeft Jumbo aan dat de nieuwe winkelorganisatie na de zomer van start gaat. De keten benadrukt dat er geen banen verdwijnen. "De inhoud van een aantal functies zal wel veranderen, waarbij we sterk inzetten op talentontwikkeling. Verder komt een aantal functies te vervallen, waarvoor passende functies in de plaats komen. Medewerkers met een vast contract krijgen voorrang bij het solliciteren op een nieuwe functie", klinkt het.

 

Vakbond FNV toont weinig begrip voor de reorganisatieplannen, omdat Jumbo een sterk jaar achter de rug heeft. In 2020 groeide de omzet van de supermarktketen met 15% tot 9,68 miljard euro. Sectorhoofd Mari Martens van FNV ziet er bij de NOS een bezuinigingsmanoeuvre in: volgens de vakbond wil Jumbo met de operatie vooral de salarissen naar beneden halen.