Jumbo zet het mes in La Place

La Place restaurant
Foto: JPstock / Shutterstock.com

De Nederlandse restaurantketen La Place wordt gefileerd: 23 restaurants, ofwel meer dan een kwart van alle vestigingen, gaan dicht. De coronacrisis zou de schuldige zijn.

 

Maandelijks miljoenen verlies

Bij La Place gaan 480 jobs verloren. De lunchformule is zwaar getroffen door de coronacrisis, laat eigenaar Jumbo weten aan De Telegraaf. Ruim de helft van de 80 restaurants in Nederland is nog steeds gesloten en de voorbije maanden boekte de keten daardoor maandelijks 6 tot 7 miljoen euro verlies. Voordien zou de formule wel “zeer rendabel” zijn geweest.


Toch beslist Jumbo nu al flink het mes te zetten in de keten: een kwart van alle vestigingen wordt geschrapt. Het gaat om 23 restaurants, zowel in de winkelstraten en shoppingcenters als langs snelwegen, die volgens de supermarktgroep niet meer uit het rood te halen vallen.

 

Nieuwe generatie

Ook aan de resterende vestigingen wordt gesleuteld, bevestigt een woordvoerder aan de NOS. La Place heeft de voorbije maanden naar eigen zeggen “hard gewerkt aan een doorontwikkeling van de formule”. In de tweede helft van 2020 lanceert de groep met name “een nieuwe generatie La Place” met als uitgangspunt “good food fast”.


Moederholding Jumbo zegt gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te willen vermijden bij de komende sluitingen. Voor de medewerkers is het echter een flashback naar drie jaar geleden, toen voormalige eigenaar V&D failliet ging. Jumbo nam La Place over, maar een aantal vestigingen moesten ook toen definitief dicht.